Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 8 januari. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer

Om operahuset

Om operahuset

 GöteborgsOperan invigdes 1994 och ligger vid Lilla bommen i Göteborgs hamn. Här ryms opera, modern dans, musikal och konsert under ett och samma tak.

När arkitekten Jan Izikowitz ritade huset hämtade han inspiration i operavärlden. Men även i det storslagna älvlandskapet kring Göteborgs hamn. Siluetter av fartygsskrov, vindfyllda segel, broar och hamnkranar syns i byggnadens arkitektur.

”Ett av norra Europas ledande operahus.”GÖTEBORGSOPERANS VISION

Två hus

GöteborgsOperan består av två hus: ett i Göteborg med Stora och Lilla scenen samt ett hus i Skövde, kallat Skövdescenen. Dessutom samarbetar vi med flera scener i Västra Götaland. Våra turnéer ger oss en chans att möta en ny publik både i Sverige och utomlands.

Läs mer om våra scener

GöteborgsOperan Skövdescenen, Eric Ugglas plats, Skövde
Tilo Stengel

Tänk stort!

GöteborgsOperan är 28 700 m2. Ca 500 personer arbetar i husets 1117 rum. Här ryms bland annat metall-, snickeri- och dekorverkstäder, kostymateljéer och repetitionssalar. Stora scenen är 500 m2. Bakom den finns enorma ytor, ungefär fem gånger större än scenen i sig. Värt att nämna är också operahusets notbibliotek, där 15 ton noter finns lagrade.

Scenteknik i världsklass

När GöteborgsOperan invigdes var scentekniken den mest avancerade i världen. Efter en omfattande renovering under 2009 är huset återigen bland de främsta på området.

På Stora scenen finns fyra sänkbara podier. De väger 15 ton vardera och kan med ett knapptryck hissas ner i källaren, sju meter under scenen. Positionsnoggrannheten mellan podierna är +/- 0,3 mm. Sensorer i golvet larmar direkt om något inte stämmer.

Scenmaskineriet programmeras frekvens för frekvens. Musik och teknik synkroniseras genom att föreställningen bryts ner i ett antal moment. Är det musik med snabbt tempo kan det bli upp emot 500 moment på en föreställning. Ett produktionsteam bestående av regissör/koreograf och scenograf bestämmer när och hur alla scentekniska rörelser ska ske. Sedan tar inspicienten vid. Inspicienten är en slags teknisk dirigent som ser till att scen-, ljus- och ljudväxlingar stämmer överens med musiken.

200 tv-skärmar runt om i huset visar hela tiden vad som sker på scenen. Från logerna kan solisterna följa föreställningen. När det är dags kallar inspicienten ner dem till scenen via monitorerna.

Bryggor, bommar, riggar och rån

Många uttryck kring scenen är kopplade till sjöfarten. Förr var det fartygskonstruktörer som byggde scenmaskineriet. Och ofta rekryterades sjömän till arbetet på hög höjd över scengolvet. Nu för tiden är styrsystemet förstås helt datoriserat, men många benämningar lever kvar. Man pratar fortfarande om bryggor, bommar, riggar och rån.

Allt för akustiken

Bästa möjliga akustik var utgångspunkten när stora salongen byggdes. Den rymmer
1 280 personer och har klassisk oktagonform, åttakantig med parallella sidoväggar. Bredden, 26,5 meter, är anpassad för att sidoreflektorerna ska svinga ljudet hela vägen in i salongens mitt. För att öka värmen i klangen har många reflektorer gjorts konkava istället för konvexa.

Till och med stolarna är noga utvalda för att möta de akustiska kraven. En stol motsvarar en person i ljudabsorption. På så sätt skiljer sig akustiken minimalt mellan fullsatt premiär och tom salong på repetitionerna.

Stjärnor på besök

GöteborgsOperan har ca 250 000 besökare per år och på de olika scenerna ges ungefär 270 föreställningar. Ett flertal internationella stjärnor har besökt huset genom åren. Nina Stemme, Peter Mattei och Katarina Dalayman är några av dem.

Sifferexercis

Operahuset

 • Yta 28 700 m2
 • Höjd 32 m
 • Längd 160 m
 • Bredd < 85 m
 • Rum 1 117 st
 • Volym 187 400 m3

Stora scenen

 • Yta 500 m2
 • Scenöppning 20x9 m
 • Takhöjd scenhus 38 m
 • 1100 strålkastare
 • 250 färgväxlare
 • 900 dimmers

Stora salongen

 • Publik 1 276 st
 • Parkett 758 st
 • Balkong 484 st
 • Galleristolar 34 st

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen