Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 31 mars 2021. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer

Opera, musikal och konsert

Opera, musikal och konsert

Säsong 2020/2021
Frihet och makt bland hjältar och lögnhalsar

Henning Ruhe, Konstnärlig chef Opera/Drama
Lennart Sjöberg

Willkommen! Bienvenue! Welcome! Musikalen Cabarets öppningssång välkomnar publiken på ett sällsynt direkt sätt. Inledningsfrasen och orden som följer, "Happy to see you!" gäller i allra högsta grad. Vi ser verkligen fram emot att – tillsammans med dig – få uppleva de fantastiska historier som vi har valt för säsongen 2020/2021. 

Musikdramatikens berättelser är fulla av heroiska karaktärer, stora som små. Med kraft eller list kämpar de på scenen mot motståndare eller livets motgångar. De räddar sina kära från hot eller offrar sig själva för dem. De står för sina ideal eller förgås av dem. Genom musiken drar de in oss i sina känslors malström. Rollfigurernas invecklade förhållande till frihet och makt löper som en röd tråd genom de operaverk vi valt att framföra. 

Vi fortsätter Wagners epos Nibelungens ring och träffar Siegfried, operahistoriens kanske främste hjälte. Hur fri är han med ett förutbestämt öde och stora förväntningar vilande på sina axlar? 

I Don Giovanni, däremot, träffar vi en av operahistoriens främsta motsatser till en hjälte. Vad är det hos honom som lockar så många kvinnor? Svaret finns i musiken – Mozarts opera är ett av konstformens centrala verk. 

En annan lögnaktig man står i centrum för den nyskrivna operan Mytomania av Paula af Malmborg Ward och Kerstin Perski: den skrupelfrie kirurgen Francis, som leker med sina patienters förtroende. Urpremiären för en opera är alltid speciell, och Mytomanias aktuella tema manipulation och maktmissbruk gör uppsättningen till en av säsongens höjdpunkter. 

Kontrasten mellan frihet och makt är en viktig ingrediens även i Verdis opera-hit Nabucco, där religion används som redskap i potentiellt dödliga intriger. 

Ungdomarna i Puccinis opera La bohème vill leva ett fritt liv och följa sina drömmar, allt vackert gestaltat i en uppsättning som får efterlängtad nypremiär. Återvänder till vår scen gör även Bellinis Norma, en berättelse om en kvinna som slits mellan sina känslor och sitt offentliga ämbete. 

I Champagnetårar möter vi en annan slags hjälte: tonsättaren Jacques Offenbach. Turnéproduktionen berättar om honom och hans inspirationskällor, självklart med sprudlande musik från hans operetter. Premiären äger rum i Skövde och går sedan vidare till regionens bygdegårdar. Det nyskrivna musikteaterverket Boye & Hörberg kommer också att framföras i Skövde och på flera platser i Västra Götaland. Även vår kör tar med ett konsertprogram ut i regionen. 

Med nyfikenhet och delaktighet i fokus utvecklar GöteborgsOperan Skapa under säsongen flera nya verk för barn och unga, relaxed performances, variationsrika Skapadagar och mycket mer. Bland de nya verken finns Filter, i vilket två personer, precis som hjältarna i de stora operorna, befinner sig i en extrem situation. 

Säsongen inleds med konserthöjdpunkter med vår orkester: Jubileumskonsert på Stora Teatern och ett magnifikt Beethoven-maraton tillsammans med Göteborgs Symfoniker. 

Välkommen till en säsong full av starka berättelser och personligheter – och, självklart, underbar musik! 

Henning Ruhe 
Konstnärlig chef Opera/Drama

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen