Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 31 mars 2021. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer

Säsong 2017/2018

Säsong 2017/2018

Vad är det för värld vi lever i?

Stephen Langridge, konstnärlig ledare Opera/drama

Lögner och villfarelser är på modet. Postsanning (post-truth) utsågs till årets engelska ord 2016 av Oxford Dictionaries. Ordet speglar en tid där sanningen är irrelevant. Där känsloargument och personliga övertygelser har större chans att slå igenom än objektiva fakta. Det finns många exempel på att vi lever i en värld där fakta och bevis, som motsäger opinionen eller en politisk agenda, förnekas. Där offentliga personer kan säga en sak i dag och en annan i morgon utan att skämmas det minsta. Där desinformation och falska nyheter sprids för att kontrollera opinionen. En värld där reality-tv förvandlar äkta människor till tvådimensionella stereotyper och där nyheterna dag efter dag får den mest besynnerliga operahandling att verka förnuftig.

Här på GöteborgsOperan har vi en annan tanke. Vi skapar ärlig, uppriktig fiktion. Påhittade figurer blir levande, komplexa, mångfacetterade människor. Med hjälp av musiken går vi i någon annans skor.

I musikdramatiken får fantasin och känslorna motion. Texterna fångar intellektet, bilderna kittlar syncentret och musiken gräver i det undermedvetna för att väcka liv i djupt mänskliga känslor. Det är intensivt, hälsosamt och extremt njutningsfullt. Aldrig tränar vi våra empatimuskler lika mycket som när vi, tillsammans med artisterna, sätter oss in i vad människor i extrema situationer tänker och känner. Om fantasi och empati är människans ädlaste egenskaper kommer du att lämna operahuset med din humanism i allra bästa kondition.

Säsongen 2017/2018 får du möjlighet att fundera över världen vi lever i med hjälp av bland det bästa som skrivits i musikväg. Även om berättelserna handlar om fjärran tider är känslorna allmänmänskliga, lika angelägna i dag som när verken skrevs. Figurerna på scen må vara ärliga, uppriktiga och mångfacetterade, men jag vill inte vilseleda er: alla är inte änglar.

Kom ihåg att det här är ditt operahus.


I säsongens första operapremiär låter vi Puccinis Gianni Schicchi och Weills De sju dödssynderna presentera ett gäng omoraliska utsugare. Hur kan de vara så själviska och samtidigt sjunga så vackert och förföriskt? O mio babbino caro är en hänförande aria, men vet du vad den handlar om? Giriga lögnare!

De sju dödssynderna & Gianni Schicchi, trailer

På tal om manipulation så erbjuder Peter Konwitschnys häpnadsväckande uppsättning av Musorgskijs mästerverk Boris Godunov en undersökning av maktens och politikens samvetslösa yttre gränser. Politiska lögnare!

I Bellinis Norma möter vi en kvinna vars politiska, religiösa och privata liv befinner sig i dödlig konflikt med varandra. En vacker själ vars liv är en tragisk lögn. Vi gör också plats för ren och pur glädje genom de listiga knep och löjliga lögner som ryms i Rossinis livsbejakande Barberaren i Sevilla – ett farsartat drama om kärlek och bedrägeri. Charmfulla lögner med dråpligt resultat.

Norma, trailer

Säsongen erbjuder också dramatisk teaterlek bakom kulisserna. Webbers The Phantom of the Opera utforskar den mörka, farliga och sexiga energin bakom musikalisk besatthet, medan Strauss Ariadne på Naxos ställer så kallad populär- och finkultur mot varandra. Ariadne på Naxos slår an en sträng här i Göteborg där vi spelar både ”seriös” scenkonst – och gillar att släppa loss med ren underhållning.

Ariadne på Naxos, trailer

Vi kan inte lösa världsproblemen. Men vi kan erbjuda en plats där vi kan samlas för att fundera, fantisera, drömma, gråta och skratta. Så om du undrar hur du ska reagera på postsanningens era kan ett besök i vår uppriktiga låtsasvärld vara en bra start.

Jag ser fram emot att se dig här, och att få höra vad du tycker. Kom ihåg att det här är ditt operahus.

Välkommen hem.

— Stephen Langridge, konstnärlig ledare Opera/drama

The Phantom of the Opera, trailer

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen