Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 31 mars 2021. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer

GöteborgsOperans Orkester

Göteborgs|Operans Orkester

GöteborgsOperans Orkester består av 86 musiker och spelar i de flesta föreställningar som ges på Stora scenen. År 2020 firar orkestern 100 år.

”Orkestern är väldigt flexibel”, säger Mette Berntzen, orkesterchef på GöteborgsOperan. ”Huset har en bred repertoar och vi spelar allt från barockopera till musikal. Musikerna behärskar många olika stilar och anpassar spelsättet efter vad som försiggår på scenen.”

Ungefär två veckor före premiären flyttar musikerna ut från orkestersalen och börjar repetera med resten av ensemblen. Antalet musiker i orkesterdiket varierar.

Husets kronjuvel är orkestern. 
– SVT Kulturnyheterna

”Är det en stor romantisk opera, av Strauss till exempel, så är vi på plats i orkesterdiket allihop. En annan gång är vi bara ett trettiotal. Det beror helt på vilken typ av föreställning det handlar om”, säger Mette.

GöteborgsOperans Orkester ger egna konserter på Stora scenen och är även ute på turné. En del av musikerna är dessutom aktiva som kammarmusiker och spelar på operans foajékonserter. I spelplanen kan du läsa mer om vad de har planerat den här säsongen.

Prisbelönta musiker

GöteborgsOperans Orkester är den enda orkester någonsin som fått Svenska Dagbladets operapris. De vann med motiveringen: "De 86 musikerna har lyckats föra fram sin orkester till den absoluta världseliten".


Orkesterledning

Mette Berntzen Orkesterchef

Orkesteradministration/ Orkesterservice

Violin I

Violin II

Mattias Johansson Alt. Stämledare
Ronnie Sjökvist Alt. Stämledare
Karin Berggren
Wojtek Chojecki
Pin Ju
Magnus Larsson

Viola

Cello

Patrik Harryson Solocellist
Lars-Erik Persson Stämledare
Peter Andersson
Lars Kristiansson

Kontrabas

Flöjt

Oboe

Klarinett

Kate McDermott alt. Stämledare
Tarina Lennartsson
Sten Westerlund

Fagott

Horn

Philip Foster Stämledare
Tomas Cederstrand
Alexander Hambleton

Trumpet

Trombon

Tuba

Harpa

Puka & Slagverk

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen