Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 31 mars 2021. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer

Om oss

Bo Hermansson

Bo Hermansson (regi) är född 1937 och har jobbat i ”den tunga industrin”, som Karl-Gerhard kallade underhållningsbranschen, i snart femtio år. Via Göteborgs Studentteater kom han i slutet av 50-talet i kontakt med den då nystartade tv-verksamheten i Göteborg, där han gjorde program i de mest skilda format; barnprogram, reportage och teater. 1966 kreerade han tillsammans med Bengt Bratt och Kent Andersson serien Blå gatan, som blev epokgörande genom blandningen av högt och lågt och som banade vägen för ett framtida tv-format, nämligen tv-såpan. I tv-serien Jubel i busken visade han att den genuina folkliga underhållningen, med rötter i marknadsgycklare och bondkomiker, är en del av vårt kulturarv. Genom att kombinera denna tradition med engelsk ”music hall” skapade han ett tv-format som kändes genuint svenskt, ”buskisen” blev nu accepterad även på tidningarnas kultursidor. Under 70-talet introducerade han ”sitcom”- formatet med Albert & Herbert och en hel nation tog figurerna till sina hjärtan. Sedan inleddes ett samarbete över gränserna med Fleksnes Fataliteter och en rad tv-serier följde, som med sitt ärliga, okonstlade tilltal fick en stor publik: Fem dagar i december, Sista föreställningen, Röd snö, Fredriksson Fabrik.

Parallellt med tv-verksamheten har Bo Hermansson regisserat teater i alla dess former. I början av 90-talet Tomas von Brömssens Revyer, musikalen I hetaste laget, succéerna Kolla klotet med Povel Ramel, Hotelliggaren med bl a Robert Gustafsson och en rad farser och musikaler: Arsenik och gamla spetsar, Elling & Kjell-Bjarne, Singin' in the rain, Rivierans guldgossar.

Komik, anser Bo, är något som ska tas på största allvar och han har bidragit till att uppdatera genren, dess dignitet och popularitet.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen