Om oss

Francesca Patanè

har sedan debuten framträtt på operascener världen över. Hon är född i Milano i en italiensk musikersläkt där fadern Giuseppe Patanè och farfadern Franco Patanè var berömda dirigenter. Hennes röstfack är det lyrisk-dramatiska som i till exempel rollen Turandot (över 300 föreställningar), Lady Macbeth (över 150 föreställningar) och Richard Strauss Salome – när hon sjöng den på operan i Rom 2007 var hon den första italienska sopranen att sjunga denna roll i Italien.
Francesca Patanè är vidare känd för sina tolkningar av Tosca, verismo-roller i ytterligare Puccinioperor, samt i verk av Mascagni, Ciléa och Alfano. De senaste åren har hon även tagit sig an Wagnerrollerna Isolde och Kundry.
Som ambassadör för italiensk musik arrangerar hon i samarbete med ambassaderna i bl a Asien konserter och operaföreställningar där hon främjar unga talanger.
Francesca Patanè har erhållit en rad prestigefyllda priser, såsom Puccinipriset och Verdipriset och spelat in bl a Turandot i olika uppsättningar på både video/dvd och cd.
Första gången hon gästade GöteborgsOperan var 2008 i rollen som Lady Macbeth i Verdis Macbeth 2008 och hon återkom 2011 i rollen som Odabella i konsertversionen av Verdis Attila. Säsongen 2012/2013 sjunger hon titelrollen i Puccinis Turandot.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen