Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 8 januari. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer

Om oss

Fredrik Benke Rydman

Fredrik Benke Rydman har satt Sverige på den internationella danskartan med flera av sina projekt, såsom Våroffer på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm som belönades med Svenska Teaterkritikers Förenings Danspris och musikalen Fack Ju Göthe i München som vann pris som bästa musikal i Tyskland. På GöteborgsOperan har han tidigare satt upp en hyllad version av Eldfågeln och 2013 gästspelade hans uppmärksammade version av Svansjön här.

Fredrik Benke Rydman var på 1990-talet med och grundade det hyllade och banbrytande danskompaniet Bounce Streetdance Company som i över tio års tid turnerade i Sverige och Europa med olika föreställningar och sålde ut Globen fem gånger om med den pampiga avslutningsföreställningen The Last Bounce 2010.

Efter Bounces upplösning skapade han 2011 Svansjön Reloaded, en modern streetdance-version av klassikern Svansjön som blev en enorm succé som hittills har setts av 250 000 personer i hela Europa och som även gästspelat på GöteborgsOperan.

Sedan dess har Fredrik Benke Rydman haft stora framgångar med egna dansföreställningar som bland annat Stop. Play. Rewind. (Dansens Hus 2014), Eldfågeln (GöteborgsOperan 2015), en egen version av Nötknäpparen som hade premiär på Dansens Hus i Stockholm 2016 och därefter turnerat över Europa och showen NU med Danny Saucedo (premiär på Hamburger Börs 2017).

Han har också regisserat flera föreställningar, bland annat Macbeth (2013) och Because I’m Worth it! (2017) på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och Det sjunde inseglet på Uppsala Stadsteater (2018, tillsammans med Hugo Hansén).

Fredrik Benke Rydman har även arbetat med flera av Sveriges största artister. 2015 stod han för koreografin till Måns Zelmerlöws låt Heroes som vann Eurovision Song Contest och både 2013 och 2016 gjorde han öppningsnummer och mellanakter när Eurovision Song Contest hölls i Sverige inför över 170 miljoner tv-tittare. Sommaren 2014 debuterade han som värd för Sommar i P1 med ett personligt program om sitt liv som dansare och koreograf. 2019 fick han förtroendet att skapa videon till Aviciis nya singel Tough Love.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen