Om oss

Julia Sporsén

Julia Sporsén, sopran, är född i Göteborg. Som barn till två operasångare började hon tidigt med sång- och pianostudier. Efter att ha läst dramatik på Göteborgs Universitet, studerade hon tre år vid Operastudio 67 i Stockholm. Därefter gick hon operautbildningen på Royal Academy i London. På GöteborgsOperan har hon tidigare sjungit huvudrollen Kumudha i A flowering tree, Micaëla i Carmen, Pamina i Trollflöjten och Elsalill i Herr Arnes penningar (konsertant)

2009 debuterade Julia Sporsén på English National Opera där hon sjöng Jano i Jenufa samtidigt som hon var cover för Musetta i La Bohème och titelrollen i Jenufa. Bland andra roller vid ENO kan nämnas Katya i Weinbergs The Passenger, Livia i Detlev Glanerts Caligula, Rosalinde i Läderlappen och titelrollen i Bohuslav Martinus Julietta. Hon har också gestaltat roller i två världspremiärer: Julia i Torsten Raschs The Duchess of Malfi och Antigone i Julian Andersons The Thebans.

Regissörer hon arbetat med inkluderar David Pountney, Christopher Alden, Richard Jones och Pierre Audi. Bland Julia Sporséns övriga roller kan nämnas Tebaldo i Don Carlos på Opera North, en produktion som spelades in för Chandos Records, Micaëla i Carmen, Gilda i Rigoletto och Nedda i Pagliacci på Opera Holland Park dit hon återvänder sommaren 2017 för titelrollen i Katja Kabanova. På English Touring Opera har hon sjungit Donna Anna i Don Giovanni och Regan i världspremiären av Alexander Goehrs Promised End. 2012 debuterade hon på Kungliga Operan, Stockholm som Micaëla i Carmen och 2015 sjöng hon Violetta i La Traviata på Folkoperan samt i en serie konserter med Göteborgs Symfoniker.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen