Om oss

Katarina Karnéus

Katarina Karnéus, mezzosopran, framträder på de största opera- och konsertscenerna världen över och är från och med säsongen 2012-2013 engagerad på GöteborgsOperan. Hon är född i Stockholm och utbildad i London vid Trinity College of Music och National Opera Studio. 2018 utnämndes Katarina Karnéus till hovsångerska.

På GöteborgsOperan har Katarina bland annat medverkat som Brangäne i Tristan och Isolde, Orfeus i Orfeus och Eurydike, Kvinnan i Schönbergs Erwartung och den för henne specialskrivna rollen som Madame Sebastian i operan Notorious hösten 2015. Våren 2016 sjöng hon Drottning Gertrude i Hamlet och året därpå Klytaimnestra i Elektra. Säsongen 2017/2018 tog hon sig an titelrollen i Bellinis Norma - en rollprestation hon fick Svenska Dagbladets Operapris 2018 för.

År 1995 vann hon världens kanske mest kända sångtävling, Cardiff Singer of the World. 1999 debuterade hon på Metropolitan Opera som Varvara i Katja Kabanova följt av Olga i Eugen Onegin, Siebel i Faust och Rosina i Barberaren i Sevilla.

Andra roller att nämna är Herodias i Salome på Opera North, Claire i Besök av en gammal dam på Theater an der Wien, Annio i Titus mildhet på Royal Opera house i Covent Garden och Bayerische Staatsoper, Grevinnan Geschwitz i Lulu på Bayerische Staatsoper, titelrollen i Carmen på Opéra Comique, titelrollen i Alceste på Brysseloperan, Elisabetta i Maria Stuarda på Staatsoper unter den Linden, Orfeus i Orfeus och Euridike på Deutschen Oper, Berlin. Hon Sverigedebuterade på GöteborgsOperan 2002 som Octavian i Rosenkavaljeren och återvände 2011 som Ruggiero i Händels Alcina. Katarina Karnéus har varit solist med orkestrar som Berlinfilharmonikerna, Clevelandorkestern och BBC:s Scottish Symphony Orchestra.

Som romanssångerska har hon framträtt på bland annat Wigmore Hall i London, Lincoln Center i New York och Concertgebouw i Amsterdam samt vid flera kungliga tillställningar på bland annat Buckingham Palace och 10 Downing Street i London, vid flera av HM Drottning Silvias Childhood-konserter och Nobelprisutdelningen 2010.

Skivinspelningar omfattar bland annat sånger av Sibelius och Grieg, Richard Strauss och Mahler, orkestersånger av Szymanowski med Simon Rattle samt orkestersånger av Mahler med Göteborgs Symfoniker och Susanna Mälkki. På dvd har hon spelat in rollen som Brangänge i Tristan och Isolde med Nina Stemme som Isolde.

2010 vann Karnéus två Grammys för Mahlers åttonde symfoni med San Francisco Symphony Orchestra och 2015 mottog hon medaljen Litteris et Artibus av H.M. Konungen.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen