Om oss

Kerstin Avemo

Kerstin Avemo är utbildad på Operahögskolan i Stockholm och är idag en internationellt efterfrågad koloratursopran. På GöteborgsOperan debuterade hon med titelrollen i Alban Bergs Lulu (2002), en tolkning för vilken hon belönades med Svenska Dagbladets operapris och Tidskriften Operas pris. Hon har därefter mött Göteborgspubliken i Lucia di Lammermoor, I Capuleti e i Montecchi, Orfeus och Eurydike och som Violetta Valéry i David Radoks La traviata.

Övriga roller att nämna är Despina i Così fan tutte i regi av Michael Haneke (Madrid, Bryssel, Wien), Blondchen i Enleveringen ur seraljen i regi av Christoph Loy (Frankfurt), Olympia i Stefan Herheims tolkning av Hoffmans äventyr (Bregenz), Zerlina i Dmitri Tcherniakovs Don Giovanni (Aix-en-Provence, Moskva) samt Maid i Powder her face i regi av Mariusz Treliński (Warszawa, Bryssel); produktioner som alla har tv-sänts och släppts på dvd.

Hennes konsertrepertoar omfattar bl.a Brahms rekviem, Mahlers symfonier och Händels Messias (inspelad på cd med Renée Jacobs). År 2016 framförde hon Beethovens Egmont tillsammans med Jeremy Irons på Liceu Barcelona.

Flera samtida kompositörer har utgått från Kerstin Avemos höga sopran för att ge färg åt nyskrivna verk, t.ex. Philippe Boesmans (Kristin i Julie) och Benoît Mernier (Wendla Bergmann i Frühlings Erwachen). År 2017 uruppförde hon Toshio Hosokawas Futari Shizuka på Philharmonie de Paris.

På Kungliga Operan har Avemo bl.a. hörts som Mélisande i Pelléas och Mélisande och Gilda i Rigoletto. Vid sidan av sången har hon medverkat i filmen Casanova Variations med John Malkovich (2014) och i Kristian Petris dramatisering av Leif GW Perssons Den döende detektiven (2017).

År 2016 tilldelades Kerstin Avemo H.M. Konungens medalj Litteris et Artibus för sina framstående konstnärliga insatser som operasångerska.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen