Om oss

Lars-Åke Thessman

Lars-Åke Thessman är utbildad vid dåvarande Konstindustriskolan i Göteborg. Han har också en utbildning i scenografi vid Stockholms Dramatiska Institut.

Sedan mitten av 1970-talet arbetar Thessman som scenograf och kostymtecknare för Sveriges största scener och står bakom scenografin för en lång rad uppsättningar på bland annat. Kungliga Dramatiska teatern, Kungliga Operan, Stockholms Stadsteater, Wermland Opera, GöteborgsOperan och Göteborgs Stadsteater. Han har även arbetat i Danmark, Tyskland, London och Prag.

På GöteborgsOperan har han svarat för scenografin i bland annat Resan till Reims, Wozzeck, K. Beskrivning av en kamp, La traviata, Macbeth, Rucklarens väg, Rusalka, Orfeus och Eurydike och Macbeth, samtliga i regi av David Radok, samt Elektra, Rosenkavaljeren, Die Frau ohne Schatten, Parsifal och Alcina, dessa fem i regi av Yannis Houvardas.

För scenografi och kostymdesign till Elektra på GöteborgsOperan (1999) erhöll Lars-Åke Thessman, tillsammans med kostymdesigner Karin Erskine, guldmedaljen vid Scenografi-quadrinalen i Prag 2003. Han har även tilldelats Svenska Dagbladets Operapris 2005 och Tidskriften Operas pris 2008. 2013 erhöll Thessman Bild & Ord Akademins Lidmanpris ”för ett visionärt och mångfacetterat scenografiskt bildspråk med kraft att stödja och fördjupa den sceniska berättelsen.”

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen