Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 31 mars 2021. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer

Om oss

Miriam Andersén

Miriam Andersén, sångerska och riksspelman, föddes i Sundsvall. Hon gick medeltids- och renässanslinjen på Schola Cantorum Basiliensis i Schweiz med gotisk harpa som biinstrument. Sedan dess har hon etablerat sig internationellt som frilans och uppträtt på många av de största musikfestivalerna i Europa, Nordamerika och Australien.

Hennes repertoar omfattar allt från gregoriansk sång till minimalism, med den svenska folkmusikens medeltida rötter som specialitet. Hon har särskilt fördjupat sig i den sjungna berättelsen, medeltidsballader och fornnordiska skaldekväden.

Tillsammans med Vladimir Ivanoff och ensemble Sarband har hon gjort många crossover-projekt med bl.a. turkiska, libanesiska och samiska musiker och sångare, och mottog tillsammans med dem det tyska världsmusikpriset Globale Ruth 2008 i Rudolstadt.

De senaste åren har hon samarbetat med Paul Hillier i Theatre of Voices, framfört verk av bl.a. John Cage, Steve Reich, Karlheinz Stockhausen och Luciano Berio, samt uruppfört den Pulitzerprisvinnande The Little Match Girl Passion av David Lang i Carnegie Hall. År 2010 vann hon en Grammy Award med Theatre of Voices för CDn med samma namn.

Hon har även medverkat i teater- och dansföreställningar i Sverige (Mellby Scenkonst, Teater Nostra m.fl.), Tyskland (Maxim Gorki Theater/Hebbel Theater), Schweiz (Theater Basel), Österrike och Belgien (Toneelhuis, Eastman). År 2008 inleddes samarbetet med Sidi Larbi Cherkaoui i Origine, följt av inhopp i hans och Damien Jalets Babel(words) under 2010-2011.

Förutom talrika radio- och TV-inspelningar för musik- och kulturkanaler på fyra kontinenter, har det hunnit bli tjugofem CD-inspelningar med bl.a. Sarband, Theatre of Voices, Ensemble Gilles Binchois, Ferrara Ensemble, The Early Folk Band, Josquin Capella, Esk, Alba och Belladonna. Titeln riksspelman erhöll hon år 2007 för "klangfullt spel på kohorn".

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen