Om oss

Olaf Henzold

Olaf Henzold, dirigent, har i Norden gjort sig speciellt känd genom en rad operaproduktioner av Wagner och Richard Strauss. På GöteborgsOperan har han tidigare dirigerat den legendariska uppsättningen av Rosenkavaljeren 2002, Die Frau ohne Schatten, Arabella, en konsertant version av Den flygande holländaren, Wagners Mästersångarna i Nürnberg och några Orkesterkonserter.

Vid Den Norske Opera, där han var chefdirigent 2001-2006 och sedan återkommit som gästdirigent, har han dirigerat Wagners Lohengrin, Den flygande holländaren, Parsifal, Mästersångarna i Nürnberg, Rhenguldet och Valkyrian, också vid gästspel i Madrid 2007 med Rhenguldet, Tristan och Isolde samt Richard Strauss Elektra.

Olaf Henzold är utbildad vid Musikhögskolan i Dresden och Musikakademin i Prag. Efter att 1987 ha vunnit första pris i Toscanini-dirigenttävlingen i Parma gästdirigerade han vid en rad ledande symfoniorkestrar i det forna DDR såväl som i övriga Europa. År 1989, då Berlinmuren föll, debuterade han vid Staatsoper Berlin med Mozarts Così fan tutte i regi av Ruth Berghaus. Detta blev startskottet för hans operadirigent-karriär. 1990 utsågs han till kapellmästare vid operan i Leipzig, 1991 till musikchef vid Luzernteatern och från 1998 vid Saarländischen Staatstheater Saarbrücken.

2005 dirigerade han Strauss Capriccio vid Teatro Colon i Buenos Aires och 2006 Così fan tutte i the New National Theatre i Tokyo. Vidare har han varit på turné med Den Norske Opera och Griegs Peer Gynt i Sydamerika, bl a i Sao Paolo, Rio de Janeiro och Buenos Aires. 2007 debuterade han vid Staatsoper Stuttgart med Verdis Otello och återinviterades för att även dirigera Carmen.

Förra året dirigerade Olaf Henzold bl a ett program med en av sina favorittonsättare: Johannes Brahms med KIOI Sinfonietta, Tokyo. Innevarande år dirigerar han bl a den norska klaverkonkurrensen The World International Piano Competition i Tromsø, Kirsten Flagstadfestivalen på Hamar, Norge och Staatskapelle Weimar med verk av Ives, Walton och Elgar.

Olaf Henzold har spelat in ett flertal cd-skivor med Luzerner Sinfonieorchester, Radio-Sinfonieorchester Berlin och SWF-Sinfonieorchester Baden-Baden.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen