Alla föreställningar är inställda t.o.m. 31 oktober

Om oss

Patrik Ringborg

Patrik Ringborg är en av Sveriges internationellt mest efterfrågade dirigenter med en bred konserterfarenhet och en operarepertoar som omfattar 80 verk. Ringborg är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

Han studerade vid Musikhögskolan 1983-1987. Efter ett engagemang som repetitör vid Kungliga Operan, där han debuterade som dirigent 1993, lämnade Patrik Ringborg Sverige för att bli dirigent vid teatern i Freiburg. Där blev han 1997 även stf musikchef och debuterade också vid Aalto-teatern i Essen, där han 1999 utnämndes till förste kapellmästare. 2006 återkom Ringborg till Freiburg som chefdirigent för att året därpå utses till Generalmusikdirektor vid Staatstheater Kassel, där han hittills, vid sidan av långt över hundra konserter, har lett över tjugo nyproduktioner av opera.

Vidare har Ringborg gästat bl.a. Semperoperan i Dresden, Deutsche Oper Berlin, Deutsches Nationaltheater Weimar, Volksoper i Wien och Den Norske Opera. 2010 dirigerade han nypremiären av Rosenkavaljeren inklusive Dame Kiri te Kanawas avskedsföreställningar på Operan i Köln. I Tyskland har han dirigerat över trettio orkestrar och i Sverige har han arbetat med samtliga större orkestrar.

Efter debuten med Tannhäuser vid GöteborgsOperan 1998 utnämndes Ringborg till förste gästdirigent och har därefter dirigerat flera Wagnerproduktioner på GöteborgsOperan fram till 2018. Här har han också dirigerat uruppförandet av Hans Gefors Notorious och Ariadne på Naxos.

2016 ledde han uruppförandet av Daniel Börtz' Medea på Kungliga Operan.

Patrik Ringborg tilldelades Svenska Dagbladets Operapris 2014.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen