Om oss

Roland Pöntinen

Roland Pöntinen debuterade 1981 med Kungliga Filharmonikerna i Stockholm och har sen dess framträtt med de ledande orkestrarna i Europa, USA, Korea, Sydamerika, Australien och Nya Zeeland.

Bland höjdpunkter i karriären kan nämnas konserter med Philharmonia Orchestra i Paris och London, med Los Angeles Philharmonic i Hollywood Bowl, med Scottish Chamber Orchestra i Glasgow och Edinburgh liksom framträdanden vid London Proms där han spelat både Griegs Pianokonsert och Ligetis Pianokonsert.

Roland Pöntinen har byggt upp en imponerande repertoar som sträcker sig från Bach till Ligeti. Han är också en hängiven kammarmusiker och spelar regelbundet med bl a violinisten Ulf Wallin, Martin Fröst, Barbara Hendricks samt i duo med pianistkollegan Love Derwinger.

Pöntinen har framträtt vid ett stort antal internationella festivaler. Under 2008 återinbjöds Roland Pöntinen till Piano Rarities-festivalen vid Schloss vor Husum och medverkade tillsammans med Esa-Pekka Salonen och Sveriges Radios Symfonikorkester med musik av Sjostakovitj och Prokofjev vid den TV-sända galakonserten i samband med Esa-Pekka Salonens 50-årsdag. Under 2009 inleddes bl a ett treårsprojekt där han kommer att framföra alla Beethovens 32 Pianosonater. Roland Pöntinen har gjort ett 90-tal inspelningar.

Han är även verksam som tonsättare och 1998 fick hans stycke Blue Winter sitt prisade uruppförande i Philadelphia och Carnegie Hall, New York, med Philadelphia Orchestra och Wolfgang Sawallisch.

Pöntinen är medlem av Kungliga Musikaliska Akademin och förärades 2001 den kungliga medaljen Litteris et Artibus.

Roland Pöntinens hemsida.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen