Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 31 mars 2021. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer

Om oss

Saburo Teshigawara

Efter studier i rörelsekonst och klassisk balett i hemstaden Tokyo började Saburo Teshigawara sin unika karriär i början på 80-talet. Tillsammans med Kei Miyata startade han 1985 kompaniet KARAS som gästspelar i flertalet metropoler världen över. För detta kompani har Teshigawara kreerat ett tjugotal verk. Sedan många år tillbaka är han även en internationellt efterfrågad koreograf för bland annat Parispoperans balett, Frankfurtbaletten, Nederlands Dans Theatre och Genèvebaletten. Efterhand har han också rönt internationell uppmärksamhet med konstutställningar, film och video samt scenografi, ljus- och kostymdesign i sina dansföreställningar. Teshigawaras skulpturala sensibilitet, utmejslade rörelser, känsla för rum och komposition bildar en enastående helhet och hans intresse för olika aspekter av musik och rum har lett till platsspecifika verk i samarbete med olika musiker.

Utöver den pågående verksamheten med workshops i KARAS-studion i Tokyo, är Teshigawara även involverad i olika utbildningsprojekt. Några av de dansare som senast börjat i hans kompani kommer från utbildningsprojektet Dance of Air, en ettårig workshop på Nya Nationalteatern i Tokyo, som mynnar ut i en föreställning. I S.T.E.P. (Saburo Teshigawara Education Project), som startades 1995 tillsammans med engelska samarbetspartners, arbetar man på likartat sätt. 2004 utsågs Teshigawara till mentor inom The Rolex Mentor and Protegé Arts Initiative där en dans-protegé under ett år erbjuds mentorskap. 2006 blev Teshigawara professor vid Rikkyouniversitetet i Japan. Genom dessa engagemang vid sidan av den kreativa verksamheten, fortsätter Saburo Teshigawara uppmuntra och inspirera unga dansare.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen