Om oss

Thomas Sanderling

Thomas Sanderling, dirigent växte upp i S:t Petersburg där han som son till dirigenten Kurt Sanderling lärde känna Sjostakovitj redan som barn. Han har samarbetat med tonsättaren och dirigerat många av hans verk på konsert och i ett flertal skivinspelningar.

Sanderling har dirigerat ett stort antal världsberömda orkestrar så som Dresden Staatskapelle, Gewandhausorkestern i Leipzig, Konzerthausorchester Berlin, London Philharmonic och S:t Petersburgfilharmonikerna och han är förste gästdirigent för Ryska Nationalorkestern och filharmonikerna i Novosibirsk.

Cd-inspelningen av Sjostakovitjs Michelangelo Suite (den första i sitt slag) ledde till att att han blev assistent åt både Karajan och Leonard Bernstein. Redan som 24-åring blev Sanderling chef för Halléoperan och på tidigt 1980-tal blev han fast gästdirigent vid Deutsche Staatsoper Unter den Linden följt av debut på Wiener Staatsoper med Trollflöjten. Kort därefter erbjöds han att, som den förste efter den legendariske dirigenten Carl Böhms bortgång, dirigera Figaros bröllop vid samma operahus. Vidare har Sanderling gästat Deutsche Oper Berlin, Bayerische Staatsoper, Hamburgische Staatsoper, Komische Oper Berlin, Bolsjojteatern och Mariinskijteatern.

Sanderling är flerfaldigt prisbelönad och Grammynominerad för inspelningen av Sjostakovitjs Premieres på Deutsche Grammophon.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen