Om oss

Timo Dentler

Timo Dentler, scenograf och kostymdesigner, är född i Ulm och har studerat scenografi på konsthögskolan i Düsseldorf där han belönades med Markus-Lupertz-priset 1996. Han engagerades till en början som scenografi- och kostymassistent på Berliner Ensemble, Operan i Frankfurt, Wiener Festwochen och Münchner Kammerspiele. Sedan 1999 har Timo Dentler arbetat internationellt med scenografi och kostym, bland annat på Operan i Stuttgart, Schauspielhaus Zürich, Bregenzer Festspiele, Nationaltheater Mannheim, Staatstheater Nürnberg, Badische Staatstheater Karlsruhe, Düsseldorfer Schauspielhaus, Kölner Schauspielhaus, Staatstheater am Gartnerplatz München, Centraltheater Leipzig, Staatstheater Mainz, Staatstheater Wiesbaden samt på teatrarna i Darmstadt, Magdeburg, Augsburg, Bremen, Bern, Luzern, Freiburg, Cottbus och Osnabrück.

Sedan 2002 har han arbetat i nära samverkan med Okarina Peter. Åren 2009, 2011 och 2013 nominerades de till priset för Bästa scenograf och 2011 för Bästa kostymdesigner av tidskriften Opernwelt.

Timo Dentler har också ansvarat för scenografi och kostym till La forza del destino på Staatstheater Wiesbaden och till Händels Siroe vid den internationella Händelfestivalen i Göttingen, Barberaren i Sevilla på Operan i Graz, Dvärgen på Theater Chemnitz, Next to normal på Theater Dortmund samt, tillsammans med Peter Konwitschny, Lady Macbeth från Mzensk på Den Kongelige Teater i Köpenhamn. På Semperoper i Dresden gjorde Timo Dentler dekoren till Simplicius Simplicissimussv.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen