Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 31 mars 2021. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer

Dans med Skapa

Dans med Skapa

Skapa dans fokuserar på att nå ut med danskonst till barn och unga vuxna.

Skapa dans välkomnar dig som är nyfiken på dans och vill möta konstformen dans och dansarna i GöteborgsOperans Danskompani på nya sätt. Genom samtal, workshops, fysiska aktiviteter, öppna repetitioner, eftersnack och mycket mer får både individer och grupper uppleva och utforska vad samtida dans är och kan vara.

GöteborgsOperans allra yngsta publik och deras föräldrar kan delta i Dansa med bebis. Ungdomar välkomnas att bli en del av Danskompaniets Unga ambassadörer. Du kan också delta i aktiviteter och föreställningar som Återskapa: Ministeriet, Skapadagar, Familjefoajé med mera. 

Under säsongen 2019/2020 inledde Skapa dans ett samarbete med cirkusskolan Cirkus Unik i Göteborg och en dansgrupp vid asylcentret Restad Gård i Vänersborg. Båda är organisationer som fokuserar på rörelseglädje i kombination med integration och stärkande av barns självkänsla. 

Cirkus Unik 

Att samtida dans och samtida cirkus har mycket gemensamt är tydligt i Beyond, som hade världspremiär med GöteborgsOperans Danskompani i mars 2020. Skapa dans knyter an till beröringspunkterna genom ett samarbete med cirkusskolan Cirkus Uniks “Lilla kompani”, för barn i åldrarna 10–12 år. I gemensamma träningar och besök på GöteborgsOperan och hos Cirkus Unik möts vi för utbyte och lärande mellan barn som tränar cirkus och dansare i GöteborgsOperans Danskompani.

Cirkus Unik är verksamma i flera stadsdelar i Göteborg och arbetar med fokus på självkänsla, samarbete och inkludering.

GöteborgsOperans Danskompani möter Cirkus Unik

Alla under samma sol, Restad Gård

GöteborgsOperans Danskompani samarbetar med dansgruppen ”Alla under samma sol”, där barn i åldrarna 3–16 år dansar flera gånger i veckan på asylcentret Restad Gård och centralt i Vänersborg. Bakom verksamheten står dansläraren Olga Gnida och organisationen Support Group Network i Vänersborg. Barnen är såväl asylsökande som nyanlända svenskar och svenska medborgare. 

GöteborgsOperans dansare Joseba Yerro Izaguirre och Einar Nikkerud, samt danskoordinator Anna Karlander, har besökt dem flera gånger i Vänersborg och barnen har besökt GöteborgsOperan. Fokus ligger på mellanmänskliga möten och utbyte mellan individer från olika kulturer och olika generationer, vilket sker genom dansens många uttryck.


Danskompaniets Unga ambassadörer – en fortsättning på Möt Ministeriet

De ungdomar som var engagerade i deltagarprojektet Möt Ministeriet är nu våra pionjärer inom Unga ambassadörer – en referensgrupp av unga personer som vill vara nära engagerade i GöteborgsOperans verksamhet under en eller flera säsonger. Ungdomarna är våra förespråkare, tar med ny publik till Operan, deltar i olika projekt på och bakom scen, guidar andra ungdomsgrupper i huset och mycket mer. Verksamheten utformas i dialog mellan ungdomarna och Skapa-verksamheten. 

Unga ambassadörer kommer att utvecklas vidare under hösten 2020.

Dansa med bebis

Dansklass för föräldrar med bebisar som ännu inte kryper eller går (ca 3–8 månader). 

Vi välkomnar dig och din bebis att prova ett glädjefullt sätt att dansa och träna lätt men stärkande. Du får också en inspirerande inblick i GöteborgsOperans Danskompani och GöteborgsOperans verksamhet.

Under bebistiden kan föräldrar uppleva att egna önskemål får vänta, inklusive att ta del av kulturupplevelser och få tid för egen träning. Dansa med bebis leds av Angelina Allen de Melo från GöteborgsOperans Danskompani och ger dig möjlighet till både kultur och rörelse – tillsammans med ditt barn. 

Inga förkunskaper krävs. 
Datum och tider kommer att annonseras här.

GöteborgsOperans Danskompani

GöteborgsOperans Danskompani är Nordens största och ett av Europas främsta moderna danskompanier. Med fast förankring i nuet inspirerar kompaniet både erkända mästare och den yngre generationens mest intressanta artister till nya verk, uttryck och konstformer. GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från hela världen. Sedan augusti 2016 är isländska Katrín Hall konstnärlig ledare för GöteborgsOperans Danskompani.

Läs mer om danskompaniet

 

Tidigare projekt

Möt Ministeriet

Säsongen 2018/2019 deltog en grupp ungdomar i ”Möt Ministeriet” där de fick en unik inblick i den professionella skapandeprocessen kring koreografen Jo Str ømgrens dansverk Ministeriet för olösta känslor. Tillsammans med dansare från GöteborgsOperans Danskompani experimenterade de med rörelser och berättandeformer, och skapade en egen webbserie om hur en dansföreställning blir till.

Läs mer om projektet

Dansbana Kvillestråket

Våren 2018 invigdes Kvillestråket under festliga former vid Kvilleplatsens nya dansbana. Bland annat uppträdde 19 dansande ungdomar tillsammans med sju dansare från GöteborgsOperans Danskompani.

Läs mer om Dansbana Kvillestråket

pix.Els

Koreograferna Andrea Palombi och Sara Lourenco skapade pix.Els för dansare ur GöteborgsOperans Danskompani och åtta unga dansare. Verket utmanar oss att våga se konflikten mellan det mänskliga och det digitala.

Läs mer om pix.Els

Vi arbetar med Skapa dans

Katrín Hall
Konstnärlig ledare GöteborgsOperans Danskompani

Anna Karlander
Koordinator Skapa dans
anna.karlander (at) opera.se

Har du tankar om ett specifikt ämne eller förslag på innehåll som du skulle vilja ta del av? Kontakta gärna Anna Karlander.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen