Våra samarbeten

Våra samarbeten

GöteborgsOperan Skapa har pågående samarbeten med svenska Röda Korset, ShareMusic & Performing Arts och folkhögskolor i och utanför Göteborg.

Röda korset

GöteborgsOperans samarbete med Röda Korset inleddes hösten 2014.
2017/2018 är det väldigt mycket på gång. Nu söker vi både personer som gillar att sjunga och folksånger från hela världen. Välkommen att delta!


Den internationella kören

Snart blir det avspark för GöteborgsOperans och Röda Korsets nya internationella kör! Det blir samma spännande blandning av människor - professionella och amatörer, språk och nationaliteter som har kännetecknat våra tidigare internationella körer. Nytt för 2017 är att vi kommer att jobba med en regissör under hela repetitionsperioden för att skapa fina sceniska konserter. Om du gillar att sjunga med andra eller vill prova på det, och tycker om att träffa människor från olika länder, läs gärna vårt informationsblad. Det finns på arabiska, engelska, persiska, somaliska och svenska. 

Skicka in din intresseanmälan i dag! Du får också gärna höra av dig om har frågor. Mejla skapa@opera.se

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR: DEN INTERNATIONELLA KÖREN 2017

Vem får vara med i den internationella kören?
Kören är för dig som gillar att sjunga med andra eller vill testa det. Du behöver inte ha tidigare erfarenhet. Det är viktigt att du kan delta i våra repetitioner och konserter. När vi väljer ut deltagare siktar vi på en blandning av olika åldrar, språk, nationaliteter och bakgrunder. Vi vill hålla verksamheten öppen för nya deltagare och kommer därför att ta in ett begränsat antal människor som har deltagit i tidigare projekt. Dessa personer blir på informell bas mentorer för de nya sångarna. Att vara mentor innebär t ex att vara extra vänlig, lära sig namnen och engagera sig i att hjälpa nya sångare under repetitioner.

Vad gäller för anmälningsperioden?
Vi välkomnar din intresseanmälan redan i dag!  Första repetitionsdatum är den 4 april. I samband med intresseanmälan kommer vi att ställa några enkla frågor. Detta är för att skapa en spännande kör som speglar oss  som bor i Göteborg i dag.

Svenska Röda Korset 

GöteborgsOperans samarbete med svenska Röda Korset inleddes hösten 2014. 

Samarbetet började när musikalen Kristina från Duvemåla spelades på GöteborgsOperan hösten 2014. Vi ville lyfta de kopplingar som finns mellan nuet och den svenska historia som berättas i musikalen. Under en intensiv, rolig vecka höll vi workshops med en grupp nyanlända människor och professionella artister för att skapa egen text, musik och teater utifrån Kristina från Duvemåla och deltagarnas egna erfarenheter.

Sedan våra första allra första workshops har samarbetet utvecklats betydligt. År 2015 grundades GöteborgsOperans och Svenska Röda Korsets första internationella kör. Repertoaren var folksånger som vi samlade in från göteborgare som kommer från världens alla hörn, i nya arrangemang skapade speciellt för vår kör. I augusti 2015 framförde den internationella kören El bint el shalabiya, en folkmelodi från Libanon, på Stora scenen tillsammans med GöteborgsOperans Orkester under Göteborgs Kulturkalas.

Den 9 september åkte den internationella kören till Stockholm för att, tillsammans med Benny Andersson, delta i ett evenemang om nytänkande integration i samband med premiären för Kristina från Duvemåla på Cirkus.

ShareMusic & Performing arts

GöteborgsOperan och den internationella kulturorganisationen Share Music Sweden har samarbetat sedan 2014. Grunden till arbetet är att människor har olika sätt att uttrycka sig och att konstnärliga olikheter är värdefulla.

Samarbetet inleddes våren 2014 med en gemensam scenkonstkurs för människor med olika förmågor och förutsättningar. Deltog gjorde människor med funktionsvariationer och artister från GöteborgsOperan. Under 2015 växte samarbetet och tillsammans genomförde vi tre kurser med fokus på text och röst: två endagskurser i Göteborg respektive Skövde och en fyradagars sommarkurs. Sommarkurserna (2014 och 2015) leddes av Stephen Langridge, konstnärlig ledare för Opera/ drama och Fraser Trainer, tonsättare och professor i kreativt lärande på Guildhall School of Music & Drama i London.

Nu utvecklas samarbetet. 2016 och 2017 skapar vi ett nytt verk, en konstnärlig utforskning av olika röster och deras uttrycksmöjligheter. Verket, Shanghai, är en satsning på opera och musikteater på nya villkor. Läs mer om Shanghai här. 

I november-december 2015 genomförde vi en workshop utifrån teman i årets musikal Crazy for you. Utgångspunkten var sången Det kan ingen ta ifrån mig. Av de 30 deltagarna var de flesta asylsökande eller relativt nyanlända i Sverige. Vi skapade nya texter, scener, sånger och koreografi utifrån musikalen och deltagarnas egna berättelser. Projektet leddes konstnärligt av den brittiske tonsättaren Nigel Osborne och Tina Glenvik, som bland annat arbetar på Högskolan för scen & musik. Arbetet gav genklang långt utanför Sverige och Göteborg. Nigel Osborne tog med en av sångerna, Imagine the world, till ett flyktingläger i Libanon där den framfördes på en nyårskonsert med och för barn och unga. Konserten filmades av BBC och sändes i mitten av januari 2016.

Nu är den internationella kören 2016 igång med sina repetitioner inför konserter på GöteborgsOperans lilla scen i slutet av maj. Kören år 2016 består av cirka femtio personer: tre solister från GöteborgsOperan, sex sångare från GöteborgsOperans Herrkör och fyrtio sångglada personer från Göteborg. Deltagarna är mellan 18 och 73 år gamla och kommer från 19 olika länder: Argentina, Bangladesh, Botswana, Brasilien, Chile, Danmark, Egypten, Finland, Frankrike, Irak, Iran, Libanon, Mexiko, Palestina, Serbien, Storbritannien, Sverige, Syrien, Thailand. Vissa personer har bott i Sverige länge, andra kom för ett par månader sedan. 

Vilka är vi – sångmässigt – som bor här i Göteborg i dag? Vi ser fram emot att visa upp det vi kommit fram till på våra konserter i maj!

Folkbildning och kultur i samverkan 

GöteborgsOperan deltar i Folkbildning och kultur i samverkan, ett samarbetsprojekt på initiativ av Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen. Projektet inleddes hösten 2013. Åtta folkhögskolor och sex kulturinstitutioner – däribland GöteborgsOperan – deltar i projektet. 

Det övergripande syftet är att hitta och utforska nya samarbetsformer som kan utveckla och berika våra respektive verksamheter. Det innebär olika tillvägagångssätt och aktiviteter för alla aktörer. På GöteborgsOperan genomför vi en hel del inom projektet, inklusive repetitions- och föreställningsbesök, studiebesök, workshops och samtal med olika artister och anställda inom många olika yrken. 

Filmen ger dig ett smakprov på det som kan hända i projektet! 

Vi som deltar i Folkbildning & kultur i samverkan är: Arbetarrörelsens folkhögskola i Göteborg, Finska mångkulturella folkhögskolan, Folkhögskolan i Angered, Göteborgs folkhögskola, Hjälmareds folkhögskola, Kvinnofolkhögskolan, Nordiska folkhögskolan i Kungälv, Wendelsbergs folkhögskola, Angereds teater, GöteborgsOperan, Göteborgs Symfoniker, Kultur i Väst, Röda Sten och Västarvet.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen