Press

Publicerad 23 mars 2010

GöteborgsOperans säsong 2010/2011.

Boka abonnemang här.

Donizetti för första gången, mer barockopera, storsatsning på barn och unga, idel nya danskreationer och Gunilla Backman som bedagad Hollywoodstjärna i säsongens musikal.

I en musikalisk presentation på Stora scenen fick journalister och inbjudna gäster ta del av smakprov från den kommande säsongen. På scen fanns bland andra mezzosopranen Ulrika Tenstam, tenoren Tomas Lind, konsertpianisten Roland Pöntinen, musikalartisten Gunilla Backman, GöteborgsOperans Balett och GöteborgsOperans Barnkör.

Säsongen innehåller fyra nya operauppsättningar: Rucklarens väg av Stravinkskij, Don Carlos av Verdi, Alcina av Händel och Lucia di Lammermoor av Donizetti. Förre Dramatenchefen Staffan Valdemar Holm svarar för regi av Don Carlos medan Yannis Houvardas, som tidigare regisserat framgångarna Parsifal och Kvinnan utan skugga på GöteborgsOperan, tar sig an barockoperan Alcina. Succéuppsättningen av Tjajkovskijs opera Eugen Onegin kommer i repris med Carolina Sandgren som ny Tatjana och det blir dessutom en konsertant uppsättning av Rossinis komiska Italienskan i Alger, med Ann Hallenberg i huvudrollen och förste gästdirigent Giancarlo Andretta på dirigentpulten.

Operasäsongens rollistor är fyllda med välkända svenska sopraner, så som Kerstin Avemo, Ingela Bohlin, Agneta Eichenholz, Annalena Persson och Ida Falk Winland. Även på mezzosopransidan finner vi nationella storheter så som Ann-Kristin Jones, Katarina Karnéus och Ulrika Tenstam. I säsongens stora musikalsatsning, Sunset Boulevard av Andrew Lloyd Webber, hör vi den svenska musikalstjärnan Gunilla Backman i den kvinnliga huvudrollen och det nya manliga stjärnskottet Jonas Eskilsson i den manliga. Regi av Vernon Mound. I det mindre formatet ges Fru Mozart, en nyskriven musikteaterpjäs av GöteborgsOperans dramaturg Göran Gademan med musik av bland andra W A Mozart själv. Carolina Sandgren gestaltar Constanze Mozart, Wolfgang Amadeus hustru. Verket går på regional turné.

Spelåret 2010-2011 satsar GöteborgsOperan extra på den unga publiken. Thomas Lindahl och Irena Kraus skriver ett nytt musikdramatiskt verk för barn, Min mamma är en drake, baserat på en bok av Pija Lindenbaum. Som pojken Åke hör vi Jacob Wistrand och mamman görs av Ulrika Tenstam. Verket har urpremiär på Skövdescenen och går sedan på regional turné. Thomas Lindahl arrangerar också musiken för Babar, en musikalisk saga för lågstadieelever. Dessutom blir det två familjekonserter på Stora scenen, ungdomsverk på Lilla scenen och en fortsättning på Sagofoajén för de allra yngsta barnen.

GöteborgsOperans Balett fortsätter att gå i främsta ledet inom den nutida dansen. Balettchef Johannes Öhman passade på att ge en glimt av sina planer för två år framåt vid dagens presentation.

– Den vision som löper över två spelår omfattar en särskild satsning på kvinnliga koreografer säsongen 2011/2012, bland andra Sasha Waltz, sade han.

Säsongen 2010/2011 innehåller inte mindre än sju nya kreationer av internationellt kända koreografer så som Rui Horta, Jo Strømgren och Stijn Celis. Ett av verken, Eroica, är ett samarbete mellan GöteborgsOperans Balett, GöteborgsOperans Orkester och den svenske världspianisten Roland Pöntinen. Beethovens musik utgör temat för programmet och för koreografin svarar Marco Goecke och Lukáš Timulak, båda två nya bekantskaper för danskompaniet.

På Lilla scenen möts dans och teater i det nya verket Raderna emellan av GöteborgsOperans Baletts dansare Patrick Migas. Verket går också på regional turné. Dansarkollegan Fernando Melo skapar ett nytt verk för Stora scenen i Melo/Horta. Dansarnas årliga Workshop tar nya vägar i och med ett samarbete med Pustervik och det säsongsbaserade elevkompaniet NUDANS fortsätter att frodas på Lilla scenen. Det blir två dansrepriser, bland andra Black Biist av Wim Vandekeybus, och flera internationella gästspel. För den som längtar efter klassisk balett är Kungliga Baletten från Stockholm inbjuden för ett gästspel med fyra föreställningar av Svansjön i slutet av säsongen.

GöteborgsOperans generalprogram för säsongen 2010/2011som bläddringsbar pdf.

Boka abonnemang här.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen