Press

Publicerad 18 januari 2010

Törnrosa

Dansföreställning av Mats Ek med GöteborgsOperans Balett
Premiär på GöteborgsOperan 30 januari 2010 kl 18.00

Nu återvänder den svenske koreograflegenden Mats Ek till GöteborgsOperan. Denna gång har han med sig sin moderna klassiker Törnrosa.

Mats Eks nytolkning av Törnrosa skapades för Hamburgbaletten1996 och är ett av svensk danskonsts mästerverk. Det är en tidlös berättelse som skulle kunna utspela sig här och nu, mitt i bland oss. I centrum står en ung kvinna som gör uppror mot sina föräldrar. Hon sticker sig inte på en slända, utan tar en jungfrusil och träder in i en annan sorts sömn än sagans.

Törnrosa dansas nu för första gången av GöteborgsOperans Balett. Kompaniet har tidigare dansat Mats Eks Giselle (1999) och Hon var svart (2007). Det är också första gången som Tjajkovskijs musik framförs live till Törnrosa. GöteborgsOperans Orkester spelar under ledning av dirigenten Alexander Polianichko. Föreställningen ges som skolföreställning två gånger och direktsänds vid ett av tillfällena till fyra andra städer i Västra Götalandsregionen.

Törnrosa har framförts på GöteborgsOperan en gång tidigare, då vid ett gästspel av Cullbergbaletten (1997). Under våren 1999 spelades uppsättningen in för SVT. Tv-produktionen belönades med bland annat The Golden Prague och Prix Italia.

Mats Ek har varit verksam som koreograf i över 40 år och är ett av de viktigaste namnen inom den internationella dansvärlden. Han var 1982-1993 Cullbergbalettens konstnärlige ledare. Som frilansande koreograf har han skapat verk för bl a Hamburgbaletten, Nederlands Dans Theater, Parisoperans balett och Compañia Nacional de Danza. Mats Ek har vid flera tillfällen gjort koreografi för den legendariske ryske dansaren Mikhail Baryshnikov, senast i programmet Ek, Laguna, Baryshnikov på Dansens Hus i Stockholm 2009. Vid sidan av dansen har Mats Ek även regisserat teater och opera för bl a Dramaten och Kungliga Operan i Stockholm. Han har fått flera utmärkelser, så som Svenska Dagbladets Operapris och Dramatens Ingmar Bergmanstipendium.

Med vänlig hälsning,
GöteborgsOperan
Christina Bjerkander
Pressansvarig
031- 10 80 35

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen