Press

Publicerad 31 mars 2011

GöteborgsOperans säsong 2011/2012

Tre världsregissörer, musikdramatisk urpremiär, nya dansverk, Sasha Waltz berömda dansuppsättning noBody och två unga talanger i huvudrollerna i West Side Story. Den 28 mars släppte GöteborgsOperan programmet för spelåret 2011/2012.

Säsongen innehåller fyra nya operauppsättningar, en konsertant opera och en repris. Richard Strauss skandalomsusade Salome inleder spelåret med GöteborgsOperans sopran Annalena Persson i titelrollen. Uppsättningen är en samproduktion med De Nederlandse Opera och för regin svarar den världsberömde Peter Konwitschny. Dirigent är Patrik Ringborg. Ingela Brimberg gör titelrollen i Tosca när Giacomo Puccinis klassiker sätts upp i helt ny version, regisserad av Sicilienbaserade Lorenzo Mariani och dirigerad av Shao-Chia Lü .

I Dmitrij Sjostakovitjs Lady Macbeth från Mzensk får vi för första gången på GöteborgsOperan höra Köpenhamnsbaserade Gitta-Maria Sjöberg. Dirigerar gör Thomas Sanderling och regisserar gör Graham Vick, en av de absolut främsta av vår tids operaregissörer. En tredje världsregissör gästar oss under säsongen: Christof Loy. Denna gång sätter han upp Gaetano Donizettis Lucrezia Borgia. Den ökända giftmörderskan gestaltas av den ryska sopranen Katja Morozova Levin och orkestern leds av vår förste gästdirigent Giancarlo Andretta. Andretta dirigerar även säsongens konsertanta opera – Attila av Giuseppe Verdi med bland andra Anders Lorentzson och Francesca Patanè i rollerna. Som operarepris återkommer den stora publik- och kritikerfavoriten Trollflöjten från 2009, i regi och översättning av Rikard Bergqvist.

(Säsongens musikdramatiska urpremiär blir Duktig pojke, baserad på Inger Edelfeldts välkända ungdomsroman med samma namn. Tonsättaren Ann-Louise Liljedahl skriver musiken för tio sångare och fyra musiker och Elisabeth Linton regisserar. Urpremiären äger rum på Lilla scenen och produktionen går sedan på regional turné. Målgruppen är från nionde klass och uppåt. Denna produktion kommer att ges vid ett senare tillfälle. / red 2012-01-27)
Satsningen Unga för unga fortsätter under Mia Ringblom Hjertners ledning, denna säsong med inriktning på årskurs fyra. Elever erbjuds skicka in idéer som sedan blir del av utformandet av föreställningen. GöteborgsOperans Barnkör kommer att ge egna konserter och dessutom medverka i operan Tosca. Den populära Sagofoajén för de allra yngsta fortsätter.

En av den nutida dansens absoluta förgrundsfigurer gästar oss för första gången nästa säsong: den tyska koreografen Sasha Waltz. GöteborgsOperans Balett kommer att sätta upp hennes välkända verk noBody. Danskompaniet fortsätter att utforska möten med nya koreografer och bjuder denna säsong på en trippel av världspremiärer: Leinonen/Franzén/Zappalà. Finska Susanna Leinonen, svenska Helena Franzén och italienska Roberto Zapppalà skapar varsin koreografi till helt nyskriven musik av Kasperi Laine (Leinonen), Jukka Rintamäki (Franzén) och Puccio Castrogiovanni (Zappalà).

Mats Eks moderna klassiker Törnrosa kommer tillbaka och på Lilla scenen blir det en dansproduktion för barn i årskurs fyra till sex, samt föreställningar med det säsongsbaserade elevkompaniet NUDANS. En stor del av våren viks för GöteborgsOperans Baletts internationella turnéer, bland annat till USA. Dessutom blir det klassiskt balettgästspel med Giselle som dansas av Holländska Nationalbaletten.

I säsongens stora musikalsatsning West Side Story sjungs Maria av Sofie Asplund som utbildar sig på Operahögskolan i Stockholm. Tony görs av Bruno Mitsogiannis som just nu gör den manliga huvudrollen i We will rock you, en uppsättning som har spelats i Stockholm och nu ges i Oslo. För regin till West Side Story svarar Stina Ancker och för koreografin Peter Svenzon. Nick Davies och Finn Rosengren dirigerar.

I det mindre formatet ges musikalen Freuds cigarr på regional turné. Tonsättare är Jan-Erik Sääf och rollen som Freud görs av Jonas Nerbe. Produktionen har tidigare visats på Boulevardteatern i Stockholm.

Dessutom blir det orkesterkonsert med tema Schumann och Schubert på hösten, dirigerad av Henrik Schaefer. Vårens orkesterkonsert har Beethoven i centrum och dirigeras av Giancarlo Andretta. GöteborgsOperans populära julkonsert Jultrad-i-ton kommer tillbaka och Trettondagskonsert med bal ges som traditionen bjuder.

GöteborgsOperans generalprogram för säsongen 2010/2011 finns som bläddringsbar pdf-fil på www.opera.se/press. För pressbilder på medverkande från den kommande säsongen, kontakta undertecknad.

Med vänliga hälsningar,

GöteborgsOperan
Christina Bjerkander
Pressansvarig
031-10 80 35
christina.bjerkander@opera.se

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen