Press

Publicerad 22 augusti 2011

Salome

Pressvisning på GöteborgsOperan fredagen den 2 september kl 14.30. Premiär på GöteborgsOperan lördag 10 september kl 18.00

Richard Strauss 1900-talsopera upphör aldrig att provocera. I händerna på Peter Konwitschny, en av världens mest omtalade operaregissörer, förflyttas gränserna ännu ett steg.

Den unga Salome avvisas av Johannes döparen och begär dennes huvud på ett fat av sin styvfar Herodes som belöning för sin dans. Till Oscar Wildes text från slutet av 1800-talet har varje tid haft att utforska vad som chockerar den samtida publiken. För sin radikala nytolkning av Salome har Peter Konwitschny grävt djupt i den mänskliga själens allra djupaste vrår för att finna uttryck som kan provocera oss som lever idag. Efter 1 timme och 45 minuter i Salomes klaustrofobiska, depraverade tillvaro, erbjuds vi ändå ett överraskande – kanske till och med hoppingivande – slut.

Tyske Peter Konwitschnys uppsättningar väcker alltid starka reaktioner. Hans version av Salome ställer höga krav på sångarnas fysiska och psykiska styrka. GöteborgsOperans prisade solist Annalena Persson sjunger titelrollen som den tonåriga Salome. Annalena Persson, senast på GöteborgsOperan som Elisabeth i Don Carlos 2010, är internationellt verksam och har nyligen sjungit ledande roller i operor av Strauss och Wagner i bland annat Seattle, Berlin och Madrid. Näst på tur står titelrollen i Dvořáks Rusalka i Bryssel. Som Salomes perverterade styvfar Herodes hör vi tenoren Thomas Sunnegårdh. Salomes mor Herodias görs av mezzosopranen Ulrika Tenstam. GöteborgsOperans solist Mats Persson gör rollen som Jochanaan och som Herodias page hör vi mezzosopranen Erika Sax.

Patrik Ringborg återkommer till GöteborgsOperan för att leda orkestern, som framför Salome i Richard Strauss originalbesättning, vilken kräver uppemot 90 musiker. Johannes Leiacker svarar för kostym och den detaljrika scenografin. Ljusdesigner är Manfred Voss.

Uppsättningen är en samproduktion med De Nederlandse Opera i Amsterdam och Tokyo Nikikai Opera Foundation, där den visats tidigare. Även i Amsterdam gjordes titelrollen av GöteborgsOperans solist Annalena Persson.

Pressvisning 2 september kl 14.30 på Stora scenen. Samling i sceningången kl 14.20. Vänligen anmäl närvaro och intervjuförfrågningar till undertecknad!

Premiär lördag 10 september kl 18.00. För recensionsbiljetter, vänligen kontakta Anita Manskog på 031-10 80 34 eller anita.manskog@opera.se senast tisdag 6 september. Föreställningen är cirka 1 timme och 45 minuter, utan paus. Föreställningsbilder kommer att finnas på www.opera.se/press från och med onsdag 7 september.

Med vänlig hälsning,
GöteborgsOperan
Carin Arell
Pressansvarig
031-10 80 35
carin.arell@opera.se

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen