Bästa publik
GöteborgsOperans fysiska salonger är stängda fram t.o.m. 8 januari. Detta gäller även restaurang, café och barer. Vi ses i de digitala salongerna! Läs mer

Press

Publicerad 21 augusti 2012

Chess på svenska

GöteborgsOperans uppsättning av Chess på svenska är en storslagen samhällssatir över dagens medieövervakade samhälle, med handlingen förlagd kring en påkostad tv-show.

Musikalen Chess av Benny Andersson, Tim Rice och Björn Ulvaeus gjorde succé vid urpremiären i London. År 2002 kom Chess på svenska i bearbetning av Lars Rudolfsson och nu får vi äntligen se den på GöteborgsOperan.

Regissör Mira Bartov gör en uppsättning fylld av starka karaktärer och koreografi. Serietidningsvärldens grafiska stil och bisarra figurer genomsyrar scenografi och kostym och originalets kalla kriget är utbytt mot dagens medieövervakade samhälle. Handlingen utspelar sig under ett tv-sänt schackmästerskap mellan de båda schackspelarna Freddie och Anatolij. På ena sidan står Freddie, en provokativ superstjärna som frivilligt väljer att frossa i offentlighetens ljus. På andra sidan står Anatolij, en bricka i spelet om herraväldet i en värld där övervakning är ett hotfullt verktyg i kampen om makten. Hans Svetlana är kvinnan som tar hand om allt men som förlorar sin make när Anatolij förälskar sig i Freddies flickvän Florence. Under några turbulenta dagar vänds deras liv upp och ner och när mästerskapet är över är ingen av personerna densamma.

Som Anatolij ser och hör vi Philip Jalmelid. Freddie görs av Christopher Wollter. Hans flickvän Florence spelas av Evelyn Jons och Anatolijs hustru Svetlana av Nina Pressing. Molokov görs av Johan Schinkler och domaren, som i den här uppsättningen är en dubbelkaraktär, av tvillingbröderna Henrik och Magnus Rongedal

Regissör Mira Bartov, tidigare bland annat konstnärlig ledare för Folkoperan gör sin första musikal efter att ha regisserat ett flertal operor på såväl svenska som internationella scener. Scenografi och ljusdesign görs av Kristin Bredal och kostymdesign av Anna Ardelius. Anders Eljas, som har varit med i hela resan runt Chess och Chess på svenska står för musikarrangemangen och varvar som dirigent med Björn Dobbelaere.

Chess på svenska spelas till och med 22 mars 2013.

Pressvisning tisdag den 4 september 14.30 (samling i scenporten 14.20), anmälan och önskemål om intervjuer senast måndag 3 september till Jenny Jernberg, pressansvarig, GöteborgsOperan 031-10 80 35 eller jenny.jernberg@opera.se. Kontakta Jenny Jernberg senast tisdag 4 september för recensionsbiljetter.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen