Press

Publicerad 27 augusti 2012

Balett_0026B
GöteborgsOperans Danskompani Säsong 2012/13 med Adolphe Binder, konstnärlig ledareTilo Stengel

GöteborgsOperans Balett blir GöteborgsOperans Danskompani

För att spegla vår moderna dansrepertoar byter GöteborgsOperans Balett idag namn till GöteborgsOperans Danskompani. Under säsongen tar vi både fysiska och estetiska risker, ifrågasätter genrer och närmar oss publiken både i och utanför operahuset.

Logo GöteborgsOperans Danskompani Grön

- Namnet har ändrats för att återspegla det faktum att vi är ett modernt och samtida danskompani. We will create performing arts of our epoch for people of today. Vår konstnärliga vision handlar om att ta estetiska och fysiska risker. Om att riva murarna mellan oss och publiken, mellan dans och andra konstformer, mellan konsten och livet, säger Adolphe Binder, konstnärlig ledare Dans, GöteborgsOperan.

Nordens största danskompani med dansare från hela världen
GöteborgsOperans danskompani är Nordens största med dansare från drygt 16 olika länder. De senaste åren har kompaniet vunnit ett mycket gott renommé internationellt och räknas i dag till ett av Europas främsta inom den moderna dansen. Inför säsongen 2012/2013 har åtta nya dansare tillkommit och under hösten gästar ytterligare åtta dansare kompaniet ”in residence”. Flera internationella turnéer och gästspel är inplanerade - närmast till en av världens största dansmässor i Düsseldorf i Tyskland, senare under hösten till Brügge i Belgien och nästa vår till John F Kennedy Center for the Performing Arts i Washington, USA.

Dans på oväntade ställen – nära publiken
Under spelåret kommer GöteborgsOperans Danskompani även att dyka upp på oväntade ställen: utomhus, på klubbar och kanske till och med i ditt vardagsrum. After Dance Party, en klubb för danssugna med DJ och livemusik, som var mycket uppskattad under förra säsongen, kommer att fortsätta i vår foajé regelbundet.

Hemland & riskzoner – temat för säsongen
GöteborgsOperan danssäsong har för första gången fått ett tema som alla föreställningarna kommer att relatera till. Ämnen som tillhörighet, rötter, identitet, utanförskap och hemlängtan kommer att utforskas. Och riskzonerna hur kan vi närma oss dem utan rädsla? I samband med föreställningarna kommer vi att arrangera öppna samtal som knyter an till temat. Detta är en säsong dedikerad till utforskning och nya upptäckter.

Koreografer, musiker och konstnärer som vågar sig in i det okända Säsongen 2012/2013 ger vi plats för det vackra, det udda, det realistiska och det surrealistiska. För kreationerna står koreografer, musiker och konstnärer som vågar sig in i det okända och ifrågasätter genrer. Flera av dem besöker Sverige för första gången. Höstens första premiär Hemland? är ett tvådelat dansprogram som skapas av två olika team: Sharon Eyal/Gai Behar och Guy Weizman/Roni Haver. DJ Ori Lichtik spelar live till den första delen - Untitled och i den andra delen Mama I´m coming home görs musiken av ett liveband. Timo Nieminen medverkar som skådespelare och sångare. Strax innan jul finns det en ny chans att se Alexander Ekman/ Medhi Walerskis La La land och Jo Strømgrens Utkanten - två dansverk som fått både kritiker och publik att jubla. Tillsammans med ett helt nytt verk av Fernando Melo, ingår de i en humorfylld dansafton - crazy miXmas. Våren 2013 firar vi 100-årsjubileet av Igor Stravinskijs Våroffer med två av dansscenens främsta versioner: den kanadensiska koreografen Marie Chouinards The Rite of Spring och legendariska Pina Bausch Tanztheater Wuppertals Le Sacre du Printemps.

Pressbilder finns här

Videointervju med Adolphe Binder, konstnärlig ledare finns här

För ytterligare information vänligen kontakta Jenny Jernberg 031-10 80 35 eller jenny.jernberg@opera.se

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen