Press

Publicerad 19 mars 2012

GöteborgsOperans säsong 2012/2013

Romantiska operor med internationella stjärnor, gränsbrytande dansverk på temat Hemland och riskzoner – och musikalen Chess på svenska i ny tappning. I dag presenterade GöteborgsOperan programmet för spelåret 2012/2013.

OPERA Saga, myt, legend och romantik genomsyrar den kommande operasäsongen som innehåller tre nya uppsättningar, två repriser och en konsertant opera:
Redan den 17 augusti dirigerar Giancarlo Andretta Bellinis I Capuleti i Montecchi i konsertant version med den internationella mezzosopranen Katarina Karnéus och Kerstin Avemo i huvudrollerna Romeo och Giulietta.
Antonín Dvořáks Rusalka, som bygger på sagan om den lilla sjöjungfrun, blir höstens första operapremiär. I huvudrollen ser vi, för första gången på GöteborgsOperans scen, sopranen Elisabet Strid. Dirigerar gör Olaf Henzold; för regin svarar vår försteregissör David Radok.
GöteborgsOperans uppsättning av Giacomo Puccinis Turandot i regi av Vladimir Morávek har hyllats av såväl kritiker som publik och får nypremiär i november med Tobias Ringborg som dirigent. Ny i titelrollen är Francesca Patanè.
I Richard Wagners Tristan och Isolde samlas några av Nordens främsta sångare. Isolde görs av Annalena Persson och hennes älskade Tristan av Lars Cleveman – en efterlängtad förstagångsgäst hos oss. Kammarjungfrun Brangänge gestaltas av Katarina Karnéus. Bakom uppsättningen finns Wilhelm Carlsson och hans team med flera omtalade Wagner-uppsättningar bakom sig. Dirigerar gör Stefan Lano.
I mitten av nästa vår dirigerar Giancarlo Andretta Giuseppi Verdis omtyckta Simon Boccanegra. Uppsättningen, från Hamburgoperan, regisseras av välrenommerade Claus Guth. Barytonen Anders Larsson debuterar i titelrollen och som dennes dotter ser vi Malin Byström.
Säsongen avlutas med ännu en efterlängtad repris: David Radoks tokroliga uppsättning av Barberaren i Sevilla som ges för fjärde gången – den här gången dirigerad av Olof Boman och med Ida Falk Winland och Martin Vanberg bland de nya namnen i rollistan.

DANS 2012/2013 blir första säsongen signerad GöteborgsOperans balettchef Adolphe Binder. Samtliga verk utgår från det övergripande temat Hemland och Riskzoner. Här ryms bland annat två versioner av Stravinskijs Våroffer och ett gästspel från Pina Bauschs danskompani.
Gai Behar och Sharon Eyal, f.d. huskoreograf för Batsheva Dance Company, skapar en ny kreation som tillsammans med ytterligare ett nytt verk av den holländska koreografduon Guy Weizman och Roni Haver utgör dansprogrammet Hemland? som med allvar, ironi och underfundig humor betraktar utanförskap från olika vinklar.
En humorfylld dansafton utlovas runt jul med crazy miXmas – ett tredelat program med de bejublade föreställningarna La La Land av Alexander Ekman/Medhi Walerski och Utkanten av Jo Strømgren samt en ny kreation av Fernando Melo.
I mars 2013 finns det chans att uppleva GöteborgsOperans Balett i den rebelliska och prisbelönta kanadensiska koreografen Marie Chouinards bODY_rEMIX och The Right of Spring – den sistnämnda med levande musik av GöteborgsOperans Orkester.
Den belgiska duon Franck Chartier och Gabriela Carrizo skapar 33, Rue Vandenbranden för vårt danskompani.
Gästspel i absolut världsklass blir det med Tanztheater Wuppertal Pina Bausch som gör sitt första besök i Sverige på 15 år och det första någonsin i Göteborg, med Café Müller och Le Sacre du Printemps.
Flera internationella turnéer – bland annat till USA:s mest betydelsefulla kulturcenter Kennedy Center of the Performing Arts – är inplanerade och dansarna kommer även att dyka upp på de mest oväntade ställen utomhus, på museer, på klubbar och kanske till och med i privata hem.

MUSIKAL Nästa säsongs stora musikal Chess på svenska använder dagens mediebevakade samhälle som dramatisk metafor för kalla kriget. Den i både Sverige och internationellt verksamma regissören Mira Bartov gör sin första uppsättning på GöteborgsOperan och dirigenten Anders Eljas återvänder till GöteborgsOperan som han gästat vid flera tillfällen. Huvudrollerna görs av Philip Jalmelid (Anatolij), Christopher Wollter (Freddie), Evelyn Jons (Florence) och Nina Pressing (Svetlana).

Unga för Unga
Satsningen Unga för Unga fortsätter att blomstra.
I Lite Lennart … blandas Lennart Hellsings ordrika universum med musikaliskt ös. Föreställningen kommer att spelas för främst skolungdomar i Västra Götaland.
16-åriga Sofia Ringhages En amputerad själ, som vann förra årets stora manustävling för gymnasister, får premiär med 10 till 15 medverkande ungdomar i Västra Götaland.
I årets Dans för Unga, Respekt, utgörs ensemblen av tre ungdomar från respektive stadsdel i Göteborg och dansare från GöteborgsOperans Balett.
Musiken till några av våra mest älskade tv-serier för unga blir familjekonsert, Sagofoajén fortsätter med sina populära föreställningar och en ny diskantkör för unga mellan 12 och 15 år startas vid sidan av barnkören.

ORKESTERKONSERTER Säsongen bjuder på också på två orkesterkonserter under ledning av GöteborgsOperans förstedirigent Giancarlo Andretta. Höstkonsert med musik från bel canto-operor och Vårkonsert med Ludvig van Beethovens berömda Symfoni nr 9 i d-moll, opus 125.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen