Press

Publicerad 16 januari 2012

Lady Macbeth från Mzensk

Den gjorde succé, bannlystes och skrevs om under nytt namn. Nu ges Dmitrij Sjostakovitjs Lady Macbeth från Mzensk på GöteborgsOperan för första gången. Graham Vick – världsberömd operaregissör och flerfaldigt prisbelönad för sitt pionjärarbete med att göra opera angeläget för alla – gör sin första uppsättning i Sverige.

Lady Macbeth från Mzensk – en tragisk satir i fyra akter – utspelar sig i Ryssland och handlar om den uttråkade rikemanshustrun Katerina. Hon blir passionerat förälskad i arbetaren Sergej, förgiftar sin svärfar Boris, medverkar till mordet på sin make och deporteras slutligen till ett fångläger, där hon möter nya fasor. Operan har kringgåtts av mycket dramatik. Den gjorde succé vid urpremiären1934 men bannlystes två år senare av Stalin för att därefter presenteras i en omskriven version under titeln Katerina Ismajlova. Den sistnämnda versionen sattes upp på Stora Teatern 1984 och blev en mycket stor framgång.

Både på och bakom scenen finns flera eftertraktade världsstjärnor som gör sina första möten med GöteborgsOperans publik. Förutom Graham Vick är dirigenten Thomas Sanderling ett stort internationellt namn, starkt förknippat med St Petersburgsfilharmonikerna – han var dessutom personlig bekant med verkets kompositör. Huvudrollen görs av Gitta-Maria Sjöberg, en västsvensk världssopran som nu gästar GöteborgsOperan för första gången. I rollen som Sergej finner vi ännu en västsvensk med världen som arbetsfält: tenoren Pär Lindskog. Den tredje stora rollen, Boris, görs av husets egen Mats Almgren. Som flera gånger tidigare samarbetar Graham Vick med scenografen och kostymmakaren Paul Brown.

Regissörens önskan är att publiken ska komma till denna storslagna föreställning utan några förberedande intryck. Därför kommer vi inte visa något utdrag ur produktionen på pressmötet, vi kommer inte att publicera några bilder och beskriver inte iscensättningen innan premiären.
Pressbilder kommer att finnas först efter ridån har gått upp på premiärdagen den 4 februari.
På pressmötet den 26 januari finns det tillfälle att intervjua de medverkade efter önskemål.

Pressmötet hålls den 26 januari kl. 16:00. Samling i sceningången 15:50.

Vänligen anmäl närvaro och intervjuförfrågningar till undertecknad senast 25 januari. Premiär 4 februari kl 18.00. För recensionsbiljetter, kontakta Anita Manskog på 031-10 80 34 eller anita.manskog@opera.se senast tisdag 31 januari. Föreställningen är ca 3 timmar och 10 minuter, inklusive paus.

Med vänliga hälsningar
Jenny Jernberg, Pressansvarig
GöteborgsOperan
031-10 80 35
jenny.jernberg@opera.se

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen