Press

Publicerad 6 september 2012

Rusalka

Antonín Dvořáks tjeckiska nationalopera Rusalka är en saga för vuxna fylld av vacker musik och naturmystik och bygger på HC Andersens Den lilla sjöjungfrun. Nu ges den för första gången i Göteborg med sopranen Elisabet Strid - som har tolkat rollen på flera av världens operascener - i titelrollen.

Vattennymfen Rusalka längtar till ett liv ovan ytan. Till priset av sin talförmåga lämnar hon sin övernaturliga värld och träder in i människornas för att där få förenas med den prins som hon åtrår. Den nya verkligheten visar sig vara grym och snart drabbar människans svekfullhet Rusalka. Hennes inträde i världen ovan ytan slutar i tragedi.

Rusalka har blivit alltmer spelad på världens scener. Vid sidan av Bedřich Smetanas Brudköpet och Leoš Janáceks Jenufa har den blivit den mest populära tjeckiska operan överhuvudtaget.

Det konstnärliga teamet med GöteborgsOperans förste regissör David Radok i spetsen bjuder på en visuellt svindlande resa ner i de mänskliga, bråddjupen. Orkestern leds av dirigent Olof Henzold, scenograf är Lars-Åke Thessman och Ann-Mari Anttila har designat kostymerna.

Sopranen Elisabet Strid gör med Rusalka sin första roll på GöteborgsOperan samtidigt som hon är på väg in i en internationell karriär. Hennes prins är den österrikiske tenoren Nikolai Schukoff. Den främmande furstinnan görs av Annalena Persson, Vattenanden av Anders Lorentzson och de tre nymferna av Mia Karlsson, Eva-Lotta Ohlsson och Erika Sax. Som häxan ser och hör vi Susanne Resmark.

Pressvisning av en del av en repetition med efterföljande intervjuer fredag 14 september 14.00 (samling i sceningången 13.50). Recensionsbiljetter föranmäls till Jenny Jernberg på 031-10 80 35 eller jenny.jernberg@opera.se senast tisdag 18 september.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen