Press

Publicerad 3 augusti 2012

Stephen Langridge
Stephen LangridgeJoakim Hovrevik

Stephen Langridge ny konstnärlig ledare för opera/drama på GöteborgsOperan

Nu är det klart att Stephen Langridge tar över som konstnärlig ledare för opera/drama på GöteborgsOperan från och med säsongen 2013/2014. Stephen Langridge är en internationellt aktiv, namnkunnig opera- och teaterregissör som har arbetat på flera stora operahus runt om i världen såsom Teatro Nationale de Sao Carlos i Lissabon, Lyric Opera i Chicago, Volksoper i Wien, Greek National Opera i Aten och Tokyo Opera City. Genom sin karriär har han varvat de stora scenerna med banbrytande samhällsinriktade dramaprojekt i okonventionella miljöer, ofta med grupper som normalt inte får chansen att utrycka sig konstnärligt, till exempel Julius Ceasar och West Side Story i brittiska i fängelser och ett stort mångkulturellt projekt i Sydafrikanska kåkstäder. Han har gjort flera operaföreställningar i Sverige och norden samt varit konstnärlig ledare för Share Music , som gör integrerad musikteater för ungdomar med och utan funktionsnedsättningar. Innan han tillträder tjänsten på GöteborgsOperan är han nu närmast aktuell som regissör av Madame Butterfly på Den Norske Opera & Ballet och Parsifal för Royal Opera House, Covent Garden i London.

– Vi är mycket nöjda över att ha attraherat Stephen Langridge som har en osedvanligt bred och lång erfarenhet från den internationella operavärlden samtidigt som han har god kännedom om den nordiska branschen och dess förutsättningar. Stephens kompetens och hans nytänkande passar väl in i vår strategi att utvecklas till ett av norra Europas ledande operahus säger Peter Hansson, GöteborgsOperans VD.

– Jag är mycket glad över att börja här – på ett operahus som höjer sina ambitioner när så många skär ned, står tillbaka och tar det säkra före det osäkra. Jag hoppas kunna bygga vidare på Lise-Lotte Axelssons utmärkta arbete med att utveckla husets internationella profil och samtidigt stärka dess position i både staden och regionen med strategiska samhällsprojekt för förbättrad tillgänglighet. Med en stark förankring i samhället, produktioner som håller hög internationell standard samt kontinuerlig stimulans för kreativ tillväxt skapar GöteborgsOperan en dynamisk modell för 2000-talets operahus, säger Stephen Langridge.

Stephen Langridge är 49 år, kommer från England och är för närvarande bosatt i London. Han tillträder posten inför säsongen 2013/2014 då nuvarande konstnärliga ledaren för opera/drama Lise-Lotte Axelsson, som planerat, avslutar sitt förordnande efter åtta säsonger. Förordnadet löper på fem år. Planeringen för säsongen 2013/2014 kommer att göras av Lise-Lotte Axelsson.

Pressbilder för fri användning av media finns på http://sv.opera.se/press/bilder/stephen-langridge/ Bildtext: Stephen Langridge ny konstnärlig ledare för opera/drama på GöteborgsOperan från och med 2013/2014. Foto: Joakim Hovrevik, GöteborgsOperan

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen