Press

Publicerad 25 februari 2013

GöteborgsOperans Danskompani på Nordic Cool

Just nu pågår Nordic Cool på Kennedy Center i Washington i USA. GöteborgsOperans Danskompani är som enda svenska danskompani inbjuden till festivalen. Intresset för kompaniet har vuxit sig allt större i USA och det här blir den tredje turnén till landet under kort tid. Den 15 och 16 mars framförs programmet Passion på Eisenhower Theatre, en av centrets större scener.

– Inbjudan till ”Nordic cool” är ytterligare ett kvitto på att vi är ett internationellt, nyskapande och betydelsefullt danskompani med en stark egen identitet. Vi är stolta över att kunna vara ambassadörer för nutida dans och presentera danskompaniet utanför Sveriges gränser säger Adolphe Binder, konstnärlig ledare Dans på GöteborgsOperan.

GöteborgsOperans Danskompani fick sitt stora nordamerikanska genombrott 2010 på USA:s största dansfestival: Jacobs Pillow Festival och 2012 gjordes en bejublad turné till städerna Portland och Chapel Hill. John F Kennedy Center for the Performing Arts, som är USA:s nationalscen och ledande kulturcenter är kompaniets mest ärofyllda inbjudan i landet hittills. Urvalet till Nordic Cool har gjorts av Kennedy Center som har förberett festivalen under fyra års tid genom att finkamma det bästa i Norden. Den är resultatet av ett samarbete mellan Kennedy Center, Nordiska Ministerrådet, de nordiska ambassaderna i Washington D.C. och konst- och kulturinstitutioner i de nordiska länderna samt på Grönland, Åland och Färöarna.

Dansverken i programmet Passion: Beethovens 32 variationer av svenske Örjan Andersson, OreloB av finländske Kenneth Kvarnström och Your Passion is Pure Joy to Me av belgaren Stijn Celis ingår i kompaniets turnérepertoar men har de endast framförts en gång tidigare i den här kombinationen vid festivalen i Brügge december 2012. Samtliga verk har blivit rosade av kritiker både i Sverige och internationellt. Your Passion is Pure Joy To Me får USA-premiär på Nordic Cool. (För mer information om verken se nedan/följande sidor)

I samband med Nordic Cool kommer dansare från GöteborgsOperans Danskompani även att hålla i en master class på Kennedy Center lördag 16 mars.

GöteborgsOperans Danskompani består av 39 dansare från över 16 olika länder. 13 av dessa är med på Nordic Cool. En av dansarna som medverkar under Nordic Cool är från USA och återkommer nu till sitt hemland som dansare i ett kompani från Sverige. Programmet kommer att repeteras från och med nästa vecka.

För intervjuer, besök eller ytterligare information vänligen kontakta Jenny Jernberg, pressansvarig GöteborgsOperan 031-10 80 35/0768-01 80 35 jenny.jernberg@opera.se

Högupplösta pressbilder från programmet finns på http://sv.opera.se/press/bilder/passion-dansturne-nordic-cool-washington/ Pressbilder på dansarna/artisterna på turnén: http://sv.opera.se/press/bilder/artister-dansturne-nordic-cool-washington-2013/

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen