Alla föreställningar i augusti är inställda
För att förhindra smittspridningen av det nya coronaviruset ställer vi in all publik verksamhet under augusti.

Läs mer

Press

Publicerad 21 april 2016

Göteborgs|Operan gör Wagners Ringen klimatsmart och hållbart

2018-2021 sätter GöteborgsOperan för första gången upp Richard Wagners Nibelungens ring. En i sig stor, konstnärligt stimulerande uppgift, som dessutom ska spränga gränser på miljöområdet. Projektet pågår hela vägen till 2021 när Göteborg fyller 400 år, och blir nu en aktiv del i firandet. Samarbeten med bland annat organisationer, forskare och myndigheter kommer att göra processen lika intressant som den sceniska uppsättningen.

– Att sätta upp Ringen är en stor, konstnärlig utmaning som jag är oerhört glad över att vi tar oss an. Det är helt rätt att dessutom använda detta storverk för att testa hur långt vi kan komma i att minska vår påverkan på miljön, en av vår tids viktigaste frågor. Wagner utforskar elementens majestätiska naturkraft och visar på konsekvenserna av att använda naturens resurser för personlig makt och vinning, säger Stephen Langridge, konstnärlig ledare Opera/ drama. 

Ringens fyra operor – Rhenguldet, Valkyrian, Siegfried och Ragnarök – sätts upp av ett välrenommerat internationellt team mellan 2018 och 2021 (premiärer i november respektive år). För regin står Stephen Langridge själv, dirigent är Evan Rogister och scenografi görs av Alison Chitty. Flera av husets egna solister är framstående Wagnersångare och kommer att medverka. För att kunna nå målet, så hållbart och klimatsmart som möjligt, kommer inte alla operorna att sättas upp samtidigt. Men publiken ska ändå kunna få uppleva hela Ringen. Delarna filmas och visas ihop med den sista sceniska uppsättningen 2021.

Dirigent Evan Rogister hälsar orkester och teamet, samt berättar om sin glädje att han har fått uppdraget

Ska spränga gränser på miljöområdet

Nibelungens ring är det mest komplexa och ambitiösa musikdramatiska verket i den europeiska traditionen. GöteborgsOperan har länge prioriterat miljöfrågorna och är idag unikt internationellt med EMAS-registrering, certifiering enligt ISO 14001 och Svanenmärkt restaurang. Ringen ska bli ett innovativt projekt, en testarena, för att ta miljöarbetet ännu längre, inspirera och sprida kunskap, även utanför huset.

600 kvadratmeter solceller installeras på GöteborgsOperans tak hösten 2014.
Foto: Tilo Stengel/GöteborgsOperan

– Det här är ett mycket spännande projekt! GöteborgsOperan har en bra grund att utgå från och en god miljöprestanda. Det finns väl utvecklade system för mätning och uppföljning, stor och djup kunskap, hållbara, klimatsmarta och innovativa lösningar i alla delar av verksamheten. Vi kommer säkert att stöta på nya, svåra utmaningar men det är ju också viktigt för att kunna utveckla oss vidare, säger Natalja Koniouchenkova, GöteborgsOperans miljökonsult.

Ringen är tänkt att inspirera, sprida och ge kunskapsutbyte med andra. GöteborgsOperan vill samarbeta brett med organisationer, universitet/ forskning, företag, myndigheter och även bjuda in nyfiken allmänhet. Ambitionen är Ringen ska påverka och bidra till hållbar utveckling i Västra Götaland, resten av Sverige och internationellt. 

Tar sikte på Göteborgs 400-årsjubileum 

2021 fyller Göteborg 400 år. Det firar Göteborg genom att tillsammans göra staden till en ännu bättre plats. GöteborgsOperans projekt passar väl in i visionen för firandet och blir nu en aktiv del av det.

– Stadens ambition är att 400-årsjubileet ska bli en betydelsefull milstolpe i Göteborgs historia. Vi är stolta och glada över GöteborgsOperans satsning och att de vill vara en del i att skapa ett hållbart avtryck för framtiden, säger Therese Brusberg, projektchef Göteborg 2021, Göteborg & Co.

PRESSKONTAKT OCH MER INFORMATION

Jenny Jernberg
031-10 80 35 (gemensam presstelefon)
press@opera.se 

Biljetterna till Ringen planeras att börja säljas hösten 2017 eller våren 2018.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen