Press

Publicerad 8 juni 2016

Katrín Hall ny konstnärlig ledare för Göteborgs|Operans Danskompani

Nu är det klart att isländskan Katrín Hall tar över som konstnärlig ledare för GöteborgsOperans Danskompani. Hon tillträder posten den 1 augusti 2016.  

– Det är en sann glädje att hälsa Katrín Hall välkommen till operahuset som ny konstnärlig ledare för vårt suveräna danskompani. Jag är övertygad om att hennes visioner och konstnärliga kompass kommer att bidra till en fortsatt stark utveckling av danskonsten regionalt, nationellt och internationellt. Hennes långa och välmeriterade chefskap för Iceland Dance Company har varit en viktig faktor i valet av Katrín Hall, liksom hennes erfarenheter som dansare och koreograf. Rekryteringsprocessen har utan tvekan bekräftat den starka position som GöteborgsOperans Danskompani har både i Sverige och internationellt, säger Ronnie Hallgren, vd GöteborgsOperan. 

– Jag är mycket hedrad över uppdraget att få leda GöteborgsOperans Danskompani, ett av de främsta moderna kompanierna i Europa, säger KATRÍN HALL. Jag vill bygga vidare på danskompaniets goda rykte genom att tillsätta mitt eget uttryck. Publiken – den svenska såväl som det internationella – kommer att få uppleva en spännande repertoar med välkända koreografer, yngre talanger, specialskriven musik och sammanvävda konstformer. GöteborgsOperans Danskompani är en diamant som ska ge den nordiska såväl som den internationella dansscenen näring.

Katrín Hall
Tilo Stengel

Katrín Hall var konstnärlig ledare för Iceland Dance Company mellan 1996 och 2012. Under hennes ledning utvecklades Iceland Dance Company till ett högklassigt, samtida danskompani, som även turnerade internationellt. Kompaniet attraherade koreografer som Ohad Naharin, Jiří Kylián, Alexander Ekman, Stijn Celis, Ina Christel Johannessen, Didy Veldman och Erna Ómarsdóttir, med en parallell satsning på yngre, inhemska koreografer. 

Katrín Hall har en bakgrund som dansare och arbetar även som koreograf. Förutom att skapa egna verk har hon arbetat inom teater, kortfilm och tv-produktion samt koreograferat musikvideos (för bl a Shakira). Hon har varit jurymedlem i många olika sammanhang, bl a den internationella koreografitävlingen i Hannover. År 2000 mottog hon Falkordern av Islands president för sitt arbete för den isländska dansscenen. 

Katrín Hall tillträder posten den 1 augusti 2016. Förordnandet löper på 4 år. Repertoaren för GöteborgsOperans Danskompanis säsong 2016/2017 är lagd av kompaniets tidigare konstnärlige ledare, Adolphe Binder. 

GöteborgsOperans Danskompani är Nordens största och ett av Europas främsta kompanier för samtida dans. Med fast förankring i nuet inspirerar kompaniet både erkända mästare och den yngre generationens mest intressanta artister till nya verk, uttryck och konstformer. GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från hela världen. 

För intervju med Katrín Hall eller GöteborgsOperans vd Ronnie Hallgren, vänligen kontakta pressavdelningen på press@opera.se eller 031-10 80 35. 

Länk till Katrín Halls cv

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen