Press

Publicerad 27 oktober 2017

Dansgolv med 34° lutning – rep|klippet inför världs|premiären av Skid blev viralt direkt

Trotsa tyngdlagen eller våga falla? Den 7:e november har GöteborgsOperans Danskompani världspremiär av Skid, av glödheta koreografen Damien Jalet. Filmen från repsalen har delats över 3 600 gånger och nått 676 000 personer på Facebook – en indikation på att Skid blir något alldeles extra.

Skid framförs i kombination med två av kompaniets största internationella succéer någonsin. 

GöteborgsOperans Danskompani fortsätter sitt segertåg. Tillbaka på hemmaplan efter utsålda hus i Tyskland utforskar kompaniet kampen mot dragningskraften och modet att släppa taget. Livet igenom slits människan mellan en längtan efter att nå toppen och en rädsla för att falla. 

Det svindlande höga scengolvet i koreografen Damien Jalets Skid har en lutning på 34°. Och när underlaget lutar faller de 16 dansarna och allt annat. Fortare och fortare. Ett klädesplagg som lämnas kvar glider genast bort. Lutningen skapar en kedjereaktion av farliga, underhållande och berörande händelser.

– Bara att stå på den sluttande scenen innebär en anspänning. GöteborgsOperans Danskompani äger en fantastisk kunskap och känsla, de har ett väldigt vackert förhållande till kroppen och dess vikt, och till varandra. Scenens sluttning blir som att landa på en annan planet – allt du gör kommer att vara annorlunda och du måste lära dig det på nytt, säger Damien Jalet, mångfaldigt prisbelönt, fransk-belgisk koreograf och dansare.

För sitt senaste verk, thr(o)ugh, har Damien Jalet nominerats till det prestigefyllda Faust-priset. Själv ser han thr(o)ugh och Skid som besläktade, som en sammanhängande diptyk. 

För musiken i Skid svarar elektro-kompositören Christian Fennesz, som samarbetat med bland annat Jim O'Rourke (Sonic Youth) och Ryuichi Sakamoto (Oscarbelönad för musiken till filmen Den siste kejsaren tillsammans med David Byrne). För de lekfulla och mångfunktionella kostymerna (med inspiration från motorsportvärlden) står den belgiske modedesignern Jean-Paul Lespagnard.

Damien Jalet har i många år arbetat nära koreografen Sidi Larbi Cherkaoui (nyligen utsedd till Årets koreograf enligt tunga tyska tidskriften Tanz). Passande nog framförs Skid tillsammans med dennes hyllade verk, Icon (berömt för de 3,5 ton lera som används på scen) respektive Noetic. Med dessa båda verk har GöteborgsOperans Danskompani gjort stor succé internationellt, senast förra helgen för utsålda hus i Tyskland.

Datum

Skid av Damien Jalet & Noetic av Sidi Larbi Cherkaoui (ca 2 tim 15 min inkl paus)

  • Världspremiär, tisdag 7 november kl 19.00 
  • 12 november kl 18.00
  • 16 november kl 19.00

Skid av Damien Jalet & Icon av Sidi Larbi Cherkaoui (ca 2 tim 25 min inkl paus)

  • 24 november kl 19.30
  • 25 november kl 18.00

Öppen repetition av Skid
Möt koreografen, dansarna och konstnärlig ledare Katrín Hall. 31 oktober kl 18.30-19.15. 

Fysisk introduktion
12 november kl 16.45–17.30 samt 16 november kl 17.45–18.30. Lilla scenen.

Eftersnack
12 november, ca kl 20.20–20.50, Direkt efter föreställningen av Damien Jalet & Noetic blir det eftersnack i salongen med dansare och repetitionsledare. Moderator: Katrín Hall, konstnärlig ledare Dans.

För intervjuförfrågningar och recensionsbiljetter, kontakta press@opera.se,
Emil Rinstad, tel 031–108068 eller Marie Brannertel 031–108035

Det virala repklippet ser du här

Mer info om danskvällarna här och här

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen