Press

Publicerad 11 maj 2017

Ebbot Lundberg, The Beatles och rymd|kapplöpning

GöteborgsOperan uppmärksammar 50-årsjubileet av 1967, ett av de viktigaste åren i popmusikens historia, med bland andra Ebbot Lundberg och grammisvinnarna Tonbruket. Konserten 1967 tar oss med på en resa till musikåret 1967 och de influenser som strömmade genom musiken i mitten och slutet av 1960-talet. Spelas 19–21 maj.

I mitten av 60-talet exploderade utvecklingen av pop- och rockmusik i USA och Storbritannien. Nya influenser och tankar ledde till musik som slog ut i psykedelisk blom år 1967. Pink Floyd, Jimi Hendrix och David Bowie skivdebuterade. Men kanske tillhörde året ändå The Beatles,som med konceptalbumet Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band ställde om kompassen för popmusiken. 

Rymdkapplöpningen, men också utforskandet av den inre rymden med hjälp av droger, hörs bland annat i Jefferson Airplane och Procol Harums debutsingel A whiter shade of pale. 

Folk- och protestmusikens flagga hålls högt med låtar av Leonard Cohen och Woody Guthrie. New York märks också på scenen genom bland andra Velvet Underground och Andy Warhol medan soulen representeras av namn som Marvin Gaye. Den musikaliska bredden sträcker sig från en ensam gitarr i Guthries This land is your land till symfoniska arrangemang av Beach Boys och Pink Floyds musik.

På scen står rocksångaren Ebbot Lundberg, musikalartisten Oskar Nilsson (”Robert” i Kristina från Duvemåla), indiemusikern Annie Angel, medlemmar ur flerfaldigt grammisbelönade Tonbruket och hela GöteborgsOperans Orkester under ledning av Hans Ek. 

Medverkar gör också en popkör med musikalartister ur säsongens musikal Hair: Tobias Ahlsell, David Lundqvist, Anders Wängdahl, Kitty Chan och Klara Nilsson.

Spelas på GöteborgsOperans Stora scen 19 – 21 maj 2017. 

För mer information och pressbiljetter, kontakta Lisa Iverstam, presskontakt på press@opera.se eller 0768-018035

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen