Press

Publicerad 1 mars 2017

Shanghai – en ban|brytande scenkonst|upplevelse

SHANGHAI är en nyskriven opera som lyfter människors röster och förmågor i en banbrytande scenkonstupplevelse som skiljer sig från allt vi tidigare hört. Urpremiär i Skövde 7 april. 

SHANGHAI är en nyskriven opera av Line Tjørnhøj med text av Erik Fägerborn. Med SHANGHAI vill GöteborgsOperan och ShareMusic & Performing Arts lämna det bekanta och invanda och ta nya grepp för att utveckla operakonsten. Vad händer när vi testar gränserna för vad en röst är och kan skapa? SHANGHAI är ett experimentellt scenkonstäventyr skrivet direkt för en inkluderad ensemble. Tonsättaren Line Tjørnhøj har utgått från ensemblens röster och förmågor och skapat verket just för dem, till skillnad från en traditionell operauppsättning där sångarna väljs för att passa in i verkets mall.

Tonsättaren Line Tjørnhøj:
– Jag tror att vi kommer sätta en helt ny agenda för operan som konstform. Vi kommer att blanda mänskliga ljud – såsom smärta, glädje, njutning och hängivenhet – med operasången, som naturligtvis kommer vara en viktig och grundläggande del av verket. Jag är säker på att skönheten i musiken, och de intensiva känslorna i kombination, kommer sätta en ny standard för operavärlden. 

SHANGHAI handlar om helt vanliga människor. De lever sina helt vanliga liv. Blir stressade över vardagsproblem, är rädda för det skrämmande, drömmer och längtar.

De börjar fundera över vem som egentligen bestämmer över deras liv. Det verkar vara någon annan som kontrollerar hur och på vilket sätt de ska vara. Detta är en berättelse om att bryta sig loss och finna sin egen väg. 

Regissören Stephen Langridge:
– Att skapa den här operaföreställningen liknar inget annat som jag varit med om. Det finns något riskabelt, spännande och äventyrligt i både själva processen och i berättelsen.

SHANGHAI är resultatet av ett flerårigt samarbete mellan GöteborgsOperan och kulturorganisationen ShareMusic & Performing Arts. Grunden till samarbetet är att alla människor har rätt att uttrycka sig på olika sätt och att konstnärliga olikheter är värdefulla. ShareMusic & Performing Arts är en internationell kulturorganisation som arbetar med utveckling av scenkonsten. 

För regin svarar Stephen Langridge, GöteborgsOperans konstnärlige ledare för Opera/drama. Artister från GöteborgsOperan och ShareMusic & Performing Arts medverkar både på scen och i den konstnärliga processen bakom verket. 

SHANGHAI har urpremiär på GöteborgsOperan Skövdescenen den 7 april. Föreställningen kommer också att spelas på GöteborgsOperan Lilla scenen samt gå på turné till Trollhättan, Åmål och Uddevalla. Fullständig spelplan finns här.

Direkt efter varje föreställning hålls ett publiksamtal på ca 20 min med delar av ensemblen.

I anslutning till föreställningen av SHANGHAI i Göteborg den 12 maj, håller GöteborgsOperan och ShareMusic & Performing Arts ett seminarium kring verket och processen med att skapa föreställningen.

För reportage och intervjuer kontakta:
Niklas Fahlén
tel 0500-443415
niklas.fahlen@opera.se

Urpremiären äger rum på GöteborgsOperan Skövdescenen, Eric Ugglas plats, Skövde, fredag 7 april kl 19.00. 

Recensionsbiljetter bokas senast 4 april.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen