Press

Publicerad 2 maj 2017

Skam, dekadens och stor passion

När Giuseppe Verdis La traviata hade premiär 1853 chockerades publiken. Kurtisaner var inget man talade högt om och det ansågs definitivt inte vara ett ämne för en opera. Historien om Violetta provocerar än idag, om än av andra skäl. 

Librettot till La traviata är baserat på Alexandre Dumas (d.y) drama Kameliadamen (1852) – som i sin tur bygger på kurtisanen Marie Duplessis liv och alltför tidiga död. Historien har inspirerat till en rad verk i olika genrer, bland annat Luhrmanns film Moulin Rouge med Nicole Kidman och Ewan McGregor i huvudrollerna.

Musiken och historien, med sitt direkta tilltal, har gjort La traviata till en av de mest kända operorna. Den här uppsättningen av David Radok hade premiär på GöteborgsOperan 2007. Sedan dess har den blivit en återkommande klassiker på Det Kongelige Teater i Köpenhamn.

Det olyckliga kärleksparet gestaltas av koloratursopranen Kerstin Avemo och tenoren Bülent Bezdüz. De sjöng senast tillsammans i Lucia di Lammermoor på GöteborgsOperan (2011). Giancarlo Andretta står på dirigentpulten. 

Violetta lever ett vilt och dekadent liv som lyxprostituerad i samhällets innekretsar. När hon möter gentlemannen Alfredo blir hon förälskad för första gången i sitt liv. Men Alfredos far vill inte se familjens rykte fläckas så han övertalar den allvarligt sjuka Violetta att avstå från Alfredo – just för att hon älskar honom. Förtvivlad skämmer Alfredo ut Violetta, utan att ana anledningen till hennes svek.

För mer information och bokning av recensionsbiljetter, vänligen kontakta Lisa Iverstam, presskontakt, GöteborgsOperan, på 031-10 80 35 eller press@opera.se. Recensionsbiljetter till premiären bokas senast onsdagen den 3 maj.

Spelas

Nypremiär lördagen den 6 maj kl 18, GöteborgsOperan, Stora scenen. 

Spelas t o m 4 juni 2017

3 timmar inklusive 2 pauser

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen