Press

Publicerad 22 augusti 2017

Våroffer och gaga-ikonen Ohad Naharin inleder danshösten

Med Kult inleder GöteborgsOperans Danskompani den nya säsongen med en riktig dansfest. Först Stravinskijs Våroffer i koreografi av stigande stjärnan Roy Assaf, där dansarna delar scen med GöteborgsOperans Orkester. Sex kvällar ges verket med enbart kvinnliga dansare, fem kvällar med enbart manliga.

Finalen Decadance Gothenburg är ett kollage av godbitar ur världsstjärnan Ohad Naharins repertoar i en exklusiv nyskapad version.

Efter en bejublad vårturné i Tyskland, Belgien och Frankrike inleder GöteborgsOperans Danskompani den nya säsongen med två verk i en föreställning av högsta internationella klass.

I världspremiären av Sacre framförs Igor Stravinskijs Våroffer på scen av GöteborgsOperans Orkester. Koreografin till Sacre är skapad av den mångfaldigt prisbelönta, israeliske koreografen Roy Assaf som vill att saker ska hända mellan dansare och orkester när de fysiskt delar scen:

– Dansarna kommer inte att kunna röra en muskel och musikerna kommer inte att kunna andas utan att kommunikation uppstår mellan dem. Ömsesidigt beroende, det är vad jag önskar med det här verket, säger Roy Assaf.

Dansarna är uppdelade efter kön. Sex kvällar enbart kvinnliga dansare, fem kvällar enbart manliga. Se föreställningssidan för exakta datum.

– Roy Assaf har länge ägnat sig åt att undersöka genus på olika sätt, bland annat genom verken Girls och Boys. Hur förändras ett verk av att enbart framföras av män eller kvinnor? Det kommer att bli väldigt spännande att se hur de två versionerna av Sacre kommer att utvecklas och hur lika, eller olika, de kommer att bli, säger Katrín Hall, konstnärlig ledare för GöteborgsOperans Danskompani.

I Decadance Gothenburg, den andra delen av Kult, har koreografen Ohad Naharin – en ikon i dansvärlden genom sin egen unika rörelsefilosofi gaga och som konstnärlig ledare för israeliska Batsheva Dance Company – skapat en ny version av Decadance. Ett verk i ständig förändring, skapat som ett kollage av godbitar ur Ohad Naharins repertoar.

Världspremiär 9 september kl 18.00 (ca 2 tim 30 min inkl paus)

Läs mer om uppsättningen

Öppen repetition, unik Gaga-klass med Ohad Naharin och Eftersnack

  • 22 augusti håller vi öppen repetition av Sacre (Våroffer). Detta blir första repetitionstillfället där GöteborgsOperans Orkester och dansarna repeterar tillsammans på scen. Här finns det även chans att träffa och ställa frågor till dansarna, konstnärlig ledare Katrín Hall och koreograf Roy Assaf. Kl 18.30–19.15 på Stora scenen.
  • 10 september: en unik möjlighet för alla att prova på det världsberömda rörelsespråket gaga genom en öppen klass i Gaga/people, under ledning av Ohad Naharin själv. Kl 12–13 på Stora scenen. Förbokas, begränsat antal platser.
  • 13 september: Fysisk introduktion till Kult. Lär känna föreställningen och få en inblick i dansens språk. Introduktionerna leds av dansare i GöteborgsOperans Danskompani. Kl 17.30–18.15, Lilla scenen
  • 24 september: Eftersnack om Kult. Direkt efter föreställningen blir det eftersnack med dansare och repetitionsledare. Moderator: Katrín Hall, konstnärlig ledare Dans. Kl 20.15–20.45, Stora scenen.


Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen