Press

Publicerad 20 april 2018

Angående vårt samarbete med regissören Peter Konwitschny

I anslutning till det förberedande genrepet av operan Boris Godunov tisdagen 17 april uppstod en konflikt mellan Peter Konwitschny och medarbetare kring scenen. Han agerade på ett sätt som står i tydlig konflikt med GöteborgsOperans syn på hur man bör arbeta tillsammans och uttrycka sig medarbetare emellan. Dagen därpå hade projektledningen ett samtal med honom och GöteborgsOperans ledning valde att avsluta samarbetet.

Christina Björklund, vd på GöteborgsOperan:

"Vi är vana vid starka känslor här på GöteborgsOperan. Det är tillåtet att vara arg, hamna i konflikter och att göra fel. Men det finns en gräns där ett beteende gentemot medarbetare blir oacceptabelt. I det här fallet fanns det inte efteråt någon samsyn kring det problematiska i situationen som uppstod. Därför valde vi att avsluta samarbetet. Nu ser vi fram emot premiären av denna fantastiska uppsättning."

Stephen Langridge, konstnärlig ledare Opera/drama:

”Peter Konwitschny är en fantastisk regissör, som har bidragit till att rita kartan för samtida europeisk operaproduktion. Vi har tidigare arbetat framgångsrikt tillsammans i hans uppsättning av Strauss Salome. GöteborgsOperan är stolt över att presentera hans Boris Godunov i samarbete med Nürnberg och Lübeck.

Olyckligtvis uppstod en konflikt i tisdags som gick emot GöteborgsOperans strävan att skapa en positiv och kreativ arbetsmiljö. Här finns för oss en tydlig gräns. Hade situationen uppstått tidigare i processen hade konflikten möjligen kunnat lösas, men med bara en återstående repetition trodde jag inte att det var möjligt. Peter Konwitschny och jag delar inte samma bild av det inträffade, men vi skiljs åt med ömsesidig respekt.”

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen