Press

Publicerad 14 mars 2018

Därför tröttnar vi aldrig på Barberaren i Sevilla

Vi får aldrig nog. Publiken får aldrig nog. För femte gången ger GöteborgsOperan Rossinis humorklassiker Barberaren i Sevilla – denna gång med nya spännande röster: bland annat den sydafrikanske barytonen Luthando Qaveden och den amerikanske tenoren Randall Bills. En perfekt uppladdning inför Figaros bröllop nästa säsong, där historien fortsätter.

Snabb, virtuos, komisk, dråplig. David Radoks närmast legendariska och tokroliga uppsättning av Rossinis humoristiska opera hade succéartad premiär på GöteborgsOperan hösten 2000. Och sedan nypremiärer 2002 och 2007. Och 2013 – om och om igen har publiken fyllt salongen för att ge sig hän och skratta åt upptågen och förvecklingarna i Gioachino Rossinis humorklassiker Barberaren i Sevilla – och om och om igen har vi sett nya artister glupskt hugga in i de virtuosa sångnumren och galenskaperna.

Vi får återse den förslagne fixaren och barberaren Figaro, som hjälper sin trånsjuke vän greve Almaviva att få sin älskade Rosina, trots att hennes gamle förmyndare doktor Bartolo gör allt för att lägga beslag på henne för egen del. Med listiga upptåg, falska förklädnader och sprittande musik drivs handlingen framåt i ett rasande tempo.

Nu kör vi för femte gången, med nya sångare i nästan alla roller. Den sydafrikanske barytonen Luthando Qave, med stora framgångar i Sverige och utomlands, bland annat på Metropolitan Opera i New York, gör den finurlige Figaro. Den trånsjuke greve Almaviva sjungs av den unge amerikanske tenoren Randall Bills, som tidigare gjort rollen med stor framgång på bland annat Oper Leipzig. För första gången i Göteborg görs Rosinas roll som den är skriven, för koloraturmezzo, av Ann-Kristin Jones – nyss hyllad av kritikerna för rolltolkningen av Kompositören i Richard Strauss Ariadne på Naxos. Markus Schwartz, känd för sin komiska tajming, återkommer som den liderlige gubben Bartolo och det blir ren lyx med praktbasen Anders Lorentzson som den intrigante musikläraren Basilio.

GöteborgsOperans uppsättning är en hyllning till livsglädjen och den unga kärleken, där de gamla och självgoda får på nöten och tvingas slicka sina sår. Operan får sin fortsättning i Mozarts Figaros bröllop – som har premiär på GöteborgsOperans stora scen den 16 maj 2019 – så den som i god tid vill snäppa upp sig på förvecklingshistorien ett år i förväg har nu chansen.

Opera i två akter av Gioachino Rossini (1792–1868). Libretto Cesare Sterbini efter Pierre Augustin Caron Beaumarchais komedi.

Sjungs på italienska med svensk översättning på textmaskin. Två timmar och 50 minuter, inklusive en paus.

Nypremiär 23 mars kl 18:00 Stora scenen.

För recensionsbiljetter, intervjuförfrågningar och övriga pressfrågor, kontakta press@opera.se, 031-10 80 35.

Mer om uppsättningen. Pressbilder inför nypremiären finns här måndag 19 mars, på eftermiddagen.

TEAM:

Dirigent: Henrik Schaefer

Dirigent 15/4 & 2/5: Nick Davies

Regi originaluppsättning: David Radok

Regi nypremiär: Andreas Björklund

Scenografi och kostymdesign: Ivan Theimer

Ljusdesign: Torkel Blomkvist

Koreografi originaluppsättning: Håkan Mayer

Koreografi nypremiär: Lina Räftegård

MEDVERKANDE:

Greve Almaviva: Randall Bills

Doktor Bartolo: Markus Schwartz

Rosina: Ann-Kristin Jones

Figaro: Luthando Qave

Don Basilio: Anders Lorentzson

Fiorello: Jonas Landström

Berta: Mia Karlsson

En officer: Fredrik Helgesson

Gitarrist: Peter Stirner

GöteborgsOperans Herrkör

GöteborgsOperans Orkester

Dansare: Christian Jensen, Gustaf Jönsson, Lina Räftegård, Sara Suneson, Sara WikströmKontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen