Press

Publicerad 21 november 2018

GöteborgsOperan startar mobilinsamling

Vem har inte en gammal mobil liggande i byrålådan? Bra att ha i reserv kanske, men betydligt bättre för miljön om den fick nytt liv. Därför startar GöteborgsOperan egen mobilinsamling, med chans till fin belöning till den som lämnar in en uttjänt mobiltelefon.   

Wagners "Nibelungens ring" handlar om konsekvenserna av att plundra världen. När guldet stjäls från floden Rhens botten inleds en mörk resa mot Ragnarök. Även i vår egen värld ser vi exempel på att jordens resurser inte tas tillvara på bästa sätt.

Ett exempel är våra mobiltelefoner. Vår tids guld. De innehåller inte bara hela våra liv, utan också värdefulla material som just guld, silver, palladium och coltan. Bristmaterial som ofta utvinns under svåra förhållanden. I Sverige säljs fyra miljoner nya mobiltelefoner varje år, men bara en halv miljon lämnas till återvinning. Enligt FN:s miljöprogram är hanteringen av elavfall en av 2000-talets största miljöutmaningar.

Men det finns hopp och åtgärder att vidta för att ta bättre hand om vår miljö. För GöteborgsOperan är hela den fyraåriga uppsättningen av "Nibelungens ring" ett läroexperiment för att hitta nya vägar till mer hållbar scenkonst. I "Rhenguldet" till exempel i form av scenografi av spillvirke, ”fake flames” – miljövänlig eld, egentillverkat miljövänligt smink och växtbaserad färgning av kostymer.

Lördagen den 17 november är det premiär för "Rhenguldet", som inleder "Nibelungens ring". Samma dag startar också EU-projektet European Week for Waste Reduction, "Europa minskar avfallet", med syfte att öka medvetenheten om hållbar resurs- och avfallshantering.

För att tillsammans med sina besökare försöka dra ett strå till stacken startar GöteborgsOperan samtidigt en egen mobilinsamling under rubriken "Vi behöver din mobil" – i linje med tematiken i "Nibelungens ring" och husets fokus på hållbarhet.

– Visst finns det befintliga möjligheter för oss konsumenter att lämna in våra uttjänta mobiltelefoner. Och många lämnar telefonen vidare till barnen, men ändå tycks de flesta av oss ha minst en gammal mobil liggande i byrålådan. Med det här initiativet vill vi uppmuntra oss själva och andra till smartare energianvändning, säger Lena Jaksch, kommunikationschef på GöteborgsOperan.

För att öka motivationen, får den som återvinner en mobiltelefon på GöteborgsOperan chans att vinna ett Guldpaket, biljetter och trerättersmeny för två.

Hur funkar det?

I GöteborgsOperans foajé finns ett kärl för återvinning av mobiltelefoner. Den som lämnar in en gammal mobil tillsammans med en ifylld tävlingsblankett har chans att vinna ett Guldpaket.

•Guldpaketet består av två biljetter till valfri föreställning på GöteborgsOperan säsongen 2018/2019 samt grön trerätters-meny för två i vår restaurang. (Totalt värde upp till 2 660 kronor)

• Insamlingen och tävlingen pågår mellan 17 november 2018 och 31 januari 2019. En vinnare utses varje månad.

•Fler mobiler ger fler chanser. Varje mobiltelefon motsvarar en tävlingsblankett.

Vad händer med telefonerna?

Mobiltelefoner som lämnas in på GöteborgsOperan tas om hand under sekretss av Veolia, som är Västra Götalandsregionens upphandlade aktör. Telefonerna transporteras till en demonteringsanläggning i Halmstad där de krossas till flis och genomgår en process där olika material separeras för återvinning. De ämnen som inte kan sorteras ut i denna process skickas till Boliden där mineraler och ädelmetaller omhändertas. 95% av mobiltelefonen blir återvunnen och det mesta av det som försvinner är plast som går till energiåtervinning.

För pressfrågor, kontakta press@opera.se, 031-10 80 35

Mer om GöteborgsOperans mobilinsamling Vi behöver din mobil

Mer om Rhenguldet och Nibelungens ring


Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen