Vårens föreställningar är inställda
Biljettkassa, lunchrestaurang och Sommarverandan håller tills vidare öppet med begränsade öppettider.

Läs informationen här

Press

Publicerad 21 augusti 2018

"Häpnadsväckande föreställning" – nypremiär för hjärtskärande Madame Butterfly

Den 1 september är det nypremiär för Puccinis hjärtskärande vackra opera Madame Butterfly i regi av 85-åriga legendaren Yoshi Oïda. I titelrollen återkommer sydkoreanska Karah Son.

”En rent häpnadsväckande föreställning” (GP)

”Rakt, naket och risktagande” (GT/Expressen)

”Yoshi Oïdas regi är magnifik” (SR P4 Sjuhärad)

Där är några av kritikerrösterna efter premiären av "Madame Butterfly" 2016 – en uppsättning som nu alltså får nypremiär den 1 september på GöteborgsOperans Stora scen.

Giacomo Puccinis opera om Cio-Cio San, kallad Butterfly, som försakar sin familj, sin tro och sin kultur för att gifta sig med den amerikanske löjtnanten Pinkerton, är ett av operavärldens mest populära och spelade verk. Puccinis mästerverk är en svidande njutning för alla operakunniga och en chans för operanybörjare att upptäcka att opera inte behöver vara svårtillgänglig.

– Både historien och musiken i Madame Butterfly äger djupt mänskliga kvalitéer. En osynlig, inre skönhet som handlar om människans värdighet, hennes mysterier och hennes smärta, säger regissören Yoshi Oïda.

Denna hyllade uppsättning – där vi törs utlova full utdelning för den som behöver skölja rent tårkanalerna – är en tolkning med stark japansk äkthet. Yoshi Oïda (född i Japan 1933) var tonåring när landet stod som en av förlorarna i andra världskriget och blev en amerikansk koloni. Som så många andra såg Oïda upp till de amerikanska soldaterna och lockades av den västerländska livsstilen.

Vi har valt att spela verket i en tidigare version (Brescia) än den oftast förekommande. Det innebär en mindre tillrättalagd berättelse som är fränare i sin kritik av kolonialism och exotism. I titelrollen återkommer sydkoreanska Karah Son, medan den irländske tenoren Aaron Cawley är ny i rollen som Pinkerton. Dirigent är Henrik Schaefer, musikalisk ledare för GöteborgsOperans Orkester.

Mer om handlingen: Puccinis opera är en tragedi om mänskliga relationer och internationella maktspel. I centrum står Cio-Cio-San, kallad Butterfly, en stark ung kvinna som väljer möjligheten att få ett bättre liv.

I Japan köper sig den amerikanske sjöofficeren Pinkerton en ung hustru – geishan Madame Butterfly. Hon tar sin roll som amerikansk maka på fullaste allvar och kapar alla band till sin egen kultur och bakgrund. För honom är allt en lek. När deras barn föds blir spelet mellan makarna en fråga om liv och död.

Opera i tre akter av Giacomo Puccini (1858–1924). Libretto av Luigi Illica och Giuseppe Giacosa.

Nypremiär: lördag 1 september kl 18:00 Stora scenen. Speltid 3 timmar, inklusive 1 paus.

Spelas 1 september till 4 oktober 2018.

Sjungs på italienska med svensk och engelsk översättning på textmaskin.

Mer om uppsättningen här

För recensionsbiljetter och intervjuförfrågningar, kontakta press@opera.se eller 031-10 80 35Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen