Press

Publicerad 14 november 2018

Höstglöd – upplev rysk orkestermusik och prisade Katarina Karnéus

Lys upp höstmörkret med musikvärme. Fredagen den 23 november ges "Höstglöd" – en konsert med musik av Musorgskij, Tjajkovskij och sånger av Sibelius – med hovsångerskan Katarina Karnéus och GöteborgsOperans Orkester. Under kvällen utdelas Svenska Dagbladets Operapris 2018 till Katarina Karnéus.

Under konsertkvällen "Höstglöd" trycker GöteborgsOperans Orkester bort novembermörkret med rysk orkestermusik av Musorgskij och Tjajkovskij. Dessutom sjunger hovsångerskan Katarina Karnéus sånger av finländske Jean Sibelius, tonsatta svenska dikter av bland andra Fröding och Runeberg.

– Jean Sibelius sånger ligger mig varmt om hjärtat, särskilt sångerna ur Opus 37, däribland den berömda sången ”Flickan kom ifrån sin älsklings möte” och ” Var det en dröm” som jag har spelat in på CD för skivbolaget Hyperion med pianisten Julius Drake. Nu får jag möjligheten att sjunga dessa sånger med orkester för första gången, vilket jag ser fram emot, säger Katarina Karnéus som utsågs till hovsångerska i juni 2018.

Katarina Karnéus

Kvällen inleds med tonsättaren Modest Musorgskijs kända "Tavlor på en utställning". En musikalisk gallerivandring bland tio målningar som från början var en virtuos pianosvit. Kvällen avslutas med tonsättaren Pjotr Tjajkovskijs fjärde symfoni.

Under konsertkvällen den 23 november tar Katarina Karnéus emot Svenska Dagbladets Operapris 2018, för sin ”enastående gestaltning av den svårbemästrade titelrollen i Bellinis Norma på Göteborgsoperan” – ett pris som GöteborgsOperans Orkester fick 2003.

– Jag är överväldigande glad och tacksam att få ta emot Svenska Dagbladets Operapris. Jag tvekade inte en sekund att säga ja till rollen som Norma, trots att jag var medveten om vilken enorm utmaning det skulle bli, och att det ledde till en sådan stor succé är fantastiskt, säger Katarina Karnéus, som sedan 2012 är knuten till GöteborgsOperan där hon gjort en lång rad komplexa roller, som drottning Gertrude i Ambroise Thomas "Hamlet", den specialskrivna rollen som svärmodern i Hans Gefors "Notorious" och Klytaimnestra i Richard Strauss "Elektra".

Just nu är Katarina Karnéus aktuell som Fricka i Wagners "Rhenguldet" (premiär lördag 17 november) och i vår kommer hon att sjunga Santuzza i "Cavalleria rusticana" när den ges ihop med "Pagliacci" på GöteborgsOperan.

Dirigent för "Höstglöd" är den internationellt verksamma Anna-Maria Helsing från Finland. Det senaste decenniet har hon nått stor framgång när hon dirigerat symfoni- och operaorkestrarna i framför allt Sverige och Finland, men även Norge och Island.

FREDAG 23 november kl 19, Stora Scenen. 2 timmar och 15 minuter, inkl. 1 paus.

Programmet för kvällen finns här

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen