Vårens föreställningar är inställda
Biljettkassa, lunchrestaurang och Sommarverandan håller tills vidare öppet med begränsade öppettider.

Läs informationen här

Press

Publicerad 8 november 2018

Rhenguldet – äntligen börjar resan mot Ragnarök

För första gången ges Wagners episka Ringen-cykel i Göteborg.
Fyra uppsättningar under fyra år, med premiär för Rhenguldet lördag 17 november.
Här är fyra anledningar till varför det är intressant:

Fyraårigt kraftprov mot Ragnarök
Tetralogin "Rhenguldet", "Valkyrian", "Siegfried" och "Ragnarök" har påverkat hela musikhistorien och hur vi ser på scenkonst. Den musikaliska berättelsen spänner över tre generationer och fyra operor med en sammanlagd speltid på över 15 timmar. De närmaste fyra säsongerna sätter GöteborgsOperan upp stadens första Ringcykel någonsin. En del per år, med final år 2021. För regin svarar GöteborgsOperans konstnärlige ledare för opera/drama, Stephen Langridge, som från sommaren 2019 blir ny konstnärlig ledare för prestigefulla brittiska operahuset Glyndebourne, men som återkommer hit för att regissera resterande delar. För scenografi och kostymdesign står den prisbelönta engelska scenografen Alison Chitty.

Rhenguldet. Bild av konstnären Jesper Waldersten.

På scen
I rollen som överguden Wotan syns Anders Lorentzson och som hans hustru Fricka Katarina Karnéus – i somras utnämnd till hovsångerska och nyligen mottagare av prestigefyllda Svenska Dagbladets Operapris 2018. Båda är en del av GöteborgsOperans ensemble. Alla delar i "Nibelungens ring" kommer att dirigeras av Evan Rogister, som debuterade på Metropolitan hösten 2017 och i höst utsågs till Washington State Operas musikaliske ledare.

Hur grön kan en opera bli egentligen?
GöteborgsOperan anses redan vara en branschföregångare i miljöarbete – nu använder vi hela Ringencykeln som ett slags testbädd i hållbar scenkonst med frågan: ”vad är möjligt?” Till Rhenguldet har operahusets olika avdelningar till exempel arbetat med kulisser av trämaterial tillverkat av spillvirke, ”fake flames” – miljövänlig eld, egentillverkat miljövänligt smink, växtbaserad färgning av kostymer och mycket, mycket mer.
– Att sätta upp Ringen är en stor, konstnärlig utmaning som passar ett hus som GöteborgsOperan. Det är helt rätt att dessutom använda detta storverk till att undersöka hur långt vi kan komma i att minska vår påverkan på miljön, en av vår tids viktigaste frågor, säger Stephen Langridge.
För honom är miljötematiken central för hela verket. Prologen "Rhenguldet", som inleder "Nibelungens ring" börjar med ett ingrepp på naturen. Den ondskefulle Alberich stjäl guldet från floden Rhens botten, vilket blir starten för en nedåtgående spiral av mord, maktmissbruk och miljöförstöring.

Prisvinnande bilder av Jesper Waldersten
När Svenska Designpriset 2018 nyss delades ut belönades GöteborgsOperan och konstnären Jesper Waldersten med Guld för bildserien Nibelungens ring. Motiveringen lyder: "För ett okuvligt flöde av visuell kraft som krossar traditionens förseglande barriär."
Jesper Walderstens bildserie till GöteborgsOperans fyraåriga uppsättning omfattar ett konstverk för varje del i operacykeln samt en bild som binder samman hela Ringen. Waldersten finns på plats under premiärkvällen (se nedan).

Premiär lördag 17 november kl 18:00. 2 timmar och 30 minuter, ingen paus. Sjungs på tyska och textas på svenska och engelska på textmaskin. Spelas 17 nov – 9 dec 2018, Stora scenen.

Premiärkvällen 17 november:

  • Jesper Walderstens originalmålningar visas i foajén.
  •  17:00-17:10 Foajén: "Unga tolkar Rhenguldet". Ett tjugotal ungdomar har skapat ett nytt verk kring temat i Wagners opera Rhenguldet, tillsammans med tonsättaren John Barber och regissören Hazel Gould.
  •  Ca 17:10-17:25 Foajén: kort samtal med Jesper Waldersten, kring bildarbetet.
  • En miniutställning kring vårt nyskapande hållbarhetsarbete med Ringen och våra samarbetspartners finns i foajén.
  • Premiären direktsänds i Sveriges Radio.

Föreställningsbilder/pressbilder kommer att finnas tillgängliga på www.opera.se from  måndag eftermiddag den 12 november.

Läs mer här

TEAM
DIRIGENT: Evan Rogister
REGI: Stephen Langridge
SCENOGRAFI OCH KOSTYMDESIGN: Alison Chitty
LJUSDESIGN: Paul Pyant
RÖRELSEINSTRUKTÖR: Annika Lindqvist

MEDVERKANDE
WOTAN: Anders Lorentzson
DONNER: Mats Persson
FROH: Tomas Lind
LOGE: Brenden Gunnell
ALBERICH: Olafur Sigurdarson
MIME: Daniel Ralphsson
FASOLT: Henning von Schulman
FAFNER: Mats Almgren
FRICKA: Katarina Karnéus
FREIA: Carolina Sandgren
ERDA: Hege Høisæter
WOGLINDE: Mia Karlsson
WELLGUNDE: Frida Engström
FLOSSHILDE: Ann-Kristin Jones

De sju berättarna:
SARA SUNESON (Guldbarnet)
SARA WIKSTRÖM (Grimhilde)
IVAN DAJIC
JÉRÔME DELBEY
RASMUS HANÁK
MIO NETZLER LILJEDAHL
HERBJÖRN THORDARSON

GÖTEBORGSOPERANS ORKESTER

Statister


Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen