Press

Publicerad 21 februari 2018

Snart världspremiär med Sveriges mest hyllade danskompani

En världspremiär. Två nya dansverk. Med Sveriges just nu mest prisade danskompani. Ställ in dig på en explosiv, kommunikativ, minimalistisk och extravagant danskväll, när GöteborgsOperans Danskompani ger S & S i koreografi av hyllade Sharon Eyal och Sang Jijia. Premiär 3 mars.  

Det regnar papper på Stora scenen. Svarta, singlande silkespapper bildar lätta jättehögar som dansarna frasande rör sig genom och skapar nya ytor. För den tibetansk-kinesiske koreografen Sang Jijia är kommunikation lika mycket det som inte sägs, mellanrummen och tomrummen. Och papper är mer än papper:

– Papper är centralt i den kinesiska kulturen. Vi skriver på det, det står för minne och minnen – att ta med in i framtiden, säger Sang Jijia.

Sang Jijias första verk skapat direkt för GöteborgsOperans Danskompani heter As it were och handlar om mänsklig kommunikation. Om glädjen i att nå fram med sitt budskap men också om allt som går förlorat och missförstås. Hans arbete kännetecknas av en förförisk balans mellan häpnadsväckande fysisk dans och känslomässig beröring. Sang Jijia var tidigare dansare och assisterande koreograf till legendaren William Forsythe. I dag är han en välkänd och efterfrågad koreograf världen över.

Kvällens andra verk, Autodance, är den israeliska koreografen Sharon Eyals andra verk för GöteborgsOperans Danskompani. Verket är skapat ur ”rena rörelser” enligt koreografen, där dansarna rör sig som kraftfulla och primitiva kentaurer på halvtå, vilket är ett oerhört svårt sätt att röra sig på länge. Alltsammans till Ori Lichtiks pulserande musik.

Sharon Eyal integrerar dans, techno och teknik; ömsom explosivt, ömsom sublimt. Hon har de senaste tio åren skapat många kritikerrosade verk för framstående danskompanier, med Gai Behar som medskapare. Deras Untitled black (2012), som skapades för GöteborgsOperans Danskompani och visades i Melodifestivalen 2017, är ett exempel.

Prisat kompani

GöteborgsOperans Danskompani har på kort tid fått två tunga utmärkelser: dels Svenska Teaterkritikers Förenings Danspris 2017 – och det är första gången som ett helt danskompani får det prestigefyllda kritikerpriset. Dels priset i kategorin ”Årets magi” på helgens stora scenkonstgala på Storan i Göteborg.

PRISUTDELNING av Svenska Teaterkritikers Förenings Danspris 2017 kommer att ske offentligt, inför publik, direkt på Stora scenen efter världspremiären av S & S, lördagen den 3 mars.

VÄRLDSPREMIÄR lördag den 3 mars kl 18:00 (längd: ca 2 timmar och 5 minuter, inkl. 1 paus).

För intervjuförfrågningar och recensionsbiljetter, kontakta:
press@opera.se
Emil Rinstad 031–108 068 eller
Marie Branner 031–108 035

Pressbilder finns tillgängliga här på måndag eftermiddag 26 februari.

Mer om S & S

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen