Välkommen till ett tryggt besök.

Press

Publicerad 23 september 2019

Cabaret – nästa säsongs stora musikal på GöteborgsOperan

Willkommen, bienvenue, welcome! Stora shownummer, medryckande musik och en ytterst relevant berättelse. Säsongen 2020/2021 sätter GöteborgsOperan upp musikalen Cabaret. 

Musikalen Cabaret kretsar kring Sally Bowles, stjärna på nattklubben Kit Kat Club, och Clifford Bradshaw, en ung amerikan med författardrömmar. Tiden är 1930-tal, platsen Berlin. Kit Kat Club är en fristad där nöjeslystna existenser lever ut sina njutningsfulla drömmar under Konferencierens vakande öga. Clifford dras med i utsvävningarna. Allt känns möjligt, allt är tillåtet. Men lyckan är bräcklig. Nazismen växer sig starkare och hotar människorna som kommit att stå honom nära. Det fria livets undergång närmar sig. 

GöteborgsOperans uppsättning av Cabaret utspelar sig i samma era som originalet: Berlin kring 1930. För uppsättningen står ett brittiskt team, med regissör James Grieve i spetsen:

– Att få ge nytt liv åt en av tidernas bästa musikaler på ett av Europas främsta och mest prestigefulla operahus är en stor ära. Cabaret är en stark och ständigt aktuell berättelse om när individualism och expressionism ställs mot en allt starkare fascism. Vår Cabaret kommer att bli ett färgstarkt uppror. En hyllning till mångfald, egenarter och kulturens förmåga att frigöra människor från förtryck och ge dem möjlighet att uttrycka sig fritt. I dagens stormiga Europa känns det oerhört viktigt att återbesöka Weimarrepublikens vilda, råa Berlin, och de oförlikneliga personerna och tidlösa hitsen i Cabaret. 

Cabaret är fylld av flärd och sensualism, svärta och förtvivlan. Bland de mest kända låtarna finns ”Willkommen” och titelsången ”Cabaret”.

Anders Ottosson, tf konstnärlig chef Opera/drama: 

– Cabaret är en fantastisk musikal som förenar en stark politisk berättelse med mänskliga relationer som berör. James Grieve och hans team har den välutvecklade känsla som behövs för att dels kunna överföra Cabarets ömsinthet till GöteborgsOperan stora scen, dels för att skildra musikalens dagsaktuella tematik. 

Cabaret hade urpremiär på Broadway i New York 1966 och är baserad på Christopher Isherwoods självbiografiska bok Farväl till Berlin (1939). Den är en av världens mest spelade musikaler, mångfaldigt prisbelönt och filmatiserades 1972 med Liza Minnelli som Oscar-belönades för rollen som Sally Bowles.

Auditions sker under hösten 2019. 
Beräknad premiär: september 2020. 
Biljettsläpp: våren 2020. 
Spelas på svenska. 

För pressfrågor kontakta press@opera.se, 031-108035

Upphovspersoner och team

Manus Joe Masteroff. Baserad på en pjäs av John van Druten och texter av Christopher Isherwood. Musik John Kander och sångtexter Fred Ebb. Ursprunglig uppsättning i New York av Harold Prince. Teaterförlag: Nordiska ApS – Köpenhamn. 

Dirigent: David White
Regi: James Grieve
Koreografi: Rebecca Howell
Scenografi och kostymdesign: Lucy Osborne
Ljusdesign: Oliver Fenwick
Ljuddesign: Tom Gibbons

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen