Välkommen till ett tryggt besök.

Press

Publicerad 30 augusti 2019

Dags för pressvisning: musikalen ”Oliver!” i Fredrik Benke Rydmans version

Älskad musik, en stark berättelse – och rekordmånga barn i ensemblen. Snart har säsongens musikal ”Oliver!” premiär. Bakom GöteborgsOperans version står Fredrik Benke Rydman – en av vår tids mest efterfrågade koreografer.  Välkommen till pressvisning torsdag den 5 september. Samling klockan 09:45.

Efter sin hyllade version av "Eldfågeln" (2015) är Fredrik Benke Rydman äntligen tillbaka på GöteborgsOperan. Med bakgrund inom streetdance och med en osviklig tro på barns förmågor, gör han nu sin version av Lionel Barts musikal "Oliver!" baserad på Charles Dickens roman "Oliver Twist". 

Aldrig tidigare har en produktion på Stora scenen haft en ensemble som består av så många barn. Hela 69 barn medverkar, uppdelade i tre lag som jobbar ihop med några av Sveriges mest erfarna musikalartister. Fredrik Benke Rydman vill ge publiken en fantasifull, förhöjd musikteaterkväll med stenhård botten.

– "Oliver!" är en evigt aktuell story om det stora gapet mellan en förvriden vuxenvärld och barnen. Jag vill, med min bakgrund, skjuta in friskt, ungt blod i denna klassiker utan att förlora det som gör den till just en klassiker. Låta massor av barn och deras uttryckssätt av idag få ta över Stora scenen i en värld som inte liknar något annat. Låt oss alla ta fram barnet i oss och stå på deras sida för en kväll, säger Fredrik Benke Rydman.

Handlingen kretsar kring den hemlöse pojken Oliver, som lever ett hårt liv och kastas mellan människor och nya situationer, hopp och förtvivlan i ett rått och vuxengirigt London. Han finner en plats i ficktjuvsgänget runt skurken Fagin, möter den elake Bill Sikes ondska och den luttrade Nancys godhet. Musikalen innehåller en rad maffiga dansnummer och musikalklassiker som "Food, glorious food", "Consider yourself" och "You’ve got to pick a pocket" – i svensk nyöversättning av Ulricha Johnson.

– Det är en fantastisk musikal som vi inte presenterat här tidigare. Den sätter barnet i centrum och präglas av en rå fräckhet och en gatans energi som inte bara är typisk för London utan även för Göteborg, sa Stephen Langridge, konstnärlig chef Opera/drama 2013 – juni 2019, när vi berättade att GöteborgsOperan skulle sätta upp Oliver!

Många av barnen i ensemblen har under hela förra läsåret varit med i GöteborgsOperans Oliver-skola, en kostnadsfri utbildning i sång, dans och drama med totalt 100 deltagande barn mellan 6 och 11 år.

Urpremiären för Oliver! ägde rum i Londons West End 1960 och filmversionen belönades med sex Oscars 1969.

Fredrik Benke Rydman står för koncept, koreografi och delar regiuppdraget med Victoria Brattström, som förra säsongen hyllades för regin i Mitt livs berättelse på GöteborgsOperan.

ANMÄLAN TILL PRESSVISNING OCH RECENSIONSBILJETTER

Media är välkomna på pressvisning torsdagen den 5 september. Samling kl 09:45 i GöteborgsOperans foajé, via publikingången. Först ges tillfälle att intervjua delar av det konstnärliga teamet och huvudrollsinnehavarna. Därefter ser vi ensemblen repetera på Stora scenen med möjlighet till foto, bandning och filmning. Sluttid ca kl 11:30.

Anmälan till pressträffen sker till press@opera.se senast tisdag 3 september. OBS: Meddela i förväg vem eller vilka ni vill intervjua.

Recensionsbiljetter till premiären lördag den 14 september kl 18 bokas på press@opera.se senast måndag den 9 september.

Pressbilder kommer att finnas på https://sv.opera.se/press/bilder/ från måndag 9 september.

Mer info om "Oliver!" samt spelplan och medverkandelista finns här 

SAMTAL INFÖR PREMIÄREN:

Under ledning av dramaturg Göran Gademan. 3 september, kl 19.00, Lilla scenen, fri entré

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen