Välkommen till ett tryggt besök.

Press

Publicerad 4 oktober 2019

Danskvällen "Virus/Love": Ohad Naharin och världspremiär om kärlek i Tinders tid

11 oktober presenterar GöteborgsOperans Danskompani höstens stora danskväll "Virus/Love". Först ett prisat verk av legendaren Ohad Naharin. Sedan en världspremiär om vår tids förvirrade sökande efter kärlek, signerat äkta koreografparet Guy Weizman och Roni Haver.

Efter en sommar med ny, egen dansfestival, dokumentär på SVT och samarbete med Thom Yorke och Paul Thomas Anderson i "Anima" på Netflix, är GöteborgsOperans Danskompani tillbaka med höstens första danspremiär: "Virus/Love".

"Naharin’s virus" inleder kvällen med virtuos dans och stämningsmättad musik: klassisk, arabisk och techno. Efter hyllade "Max" och "Decadance Gothenburg" blir detta det tredje samarbetet mellan GöteborgsOperans Danskompani och israeliske Ohad Naharin, som är en av världens mest eftertraktade koreografer och utformare av den populära rörelsemetoden gaga.

"Naharin’s virus" är inspirerat av författaren Peter Handkes anti-pjäs "Publikförolämpning", som ifrågasätter hela idén med teater och där till och med publiken blir utskälld.

– Ohad Naharins verk är alltid mångfasetterade, aldrig entydiga. "Naharin’s virus" skapar ett vakuum och injicerar rörelse, säger Katrín Hall, konstnärlig chef för GöteborgsOperans Danskompani

Göteborgs­Operans Danskompani är det första kompaniet, förutom Batsheva (där Ohad Naharin var konstnärlig ledare 1990-2018) som får lov att sätta upp verket.

I världspremiären "Love" som framförs efter paus utforskar koreograferna Guy Weizman (”Årets regissör” i Nederländerna 2018) och Roni Haver (som själva är ett par) ett högst relevant ämne: vår tids sökande efter kärlek, präglad av ändlösa val och FOMO, rädsla för att missa något. Dansarna spelar skruvade karaktärer, med namn som Behind-closed-doors Love, Old Love, Space Love, Food Love, Poet Love, Selfie Love. Kostymerna är skapade av den internationellt hyllade Joris Suk (Maison the Faux).

– I vår Tinder-tid är kärlek som en spelautomat i Las Vegas. Det kan alltid finnas någon bättre nästa gång du klickar. Men fler val innebär inte frihet. Tvärtom, säger Guy Weizman, som tillsammans med sin koreografpartner Roni Haver hämtat inspiration från den erotiska klassikern "Venus i päls", skriven 1870 av Leopold von Sacher-Masochs vars namn levt vidare i beteckningen masochism – lusten till underkastelse.

Roni Haver och Guy Weizman har tidigare dansat i Ohad Naharins kompani Batsheva. I dag driver de danskompaniet Club Guy & Roni, med bas i nederländska Groningen. Flera dansare ur kompaniet medverkar i föreställningen. Musiken är skapad av Slagwerk Den Haag och Asko/Schönberg-ensemblen, som medverkar live på scenen.

PREMIÄR/VÄRLDSPREMIÄR FREDAG 11 OKTOBER KL. 19

Stora scenen. Spelas till 14 november. 8 föreställningar. Ca 2 timmar och 45 minuter inkl. paus. Båda verken innehåller talad text på engelska. Att förstå texten är inte nödvändigt för att kunna ta till sig verken fullt ut. Därför textas de inte på textmaskin.

"Love" är en samproduktion med Club Guy & Roni, Slagwerk Den Haag och Asko|Schönberg-ensemblen. Turné i Nederländerna följer efter spelperioden i Göteborg.

Mer information om "Virus/Love", team och medverkande, öppen repetition och fysiska introduktioner här

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen