Välkommen till ett tryggt besök.

Press

Publicerad 26 november 2019

”Den listiga lilla räven” – nyinsatt opera med premiär i vår

I "Den listiga lilla räven", med premiär i april, syns både orkester och sångare på Stora scen – ihop med animerad film. Åke Zetterström gestaltar samma roll som hans pappa gjorde på Stora Teatern i slutet av 1970-talet.

Operans titel kan låta som något för barn – men "Den listiga lilla räven" är en fabel för vuxna. I denna påhittiga uppsättning, skapad för The Cleveland Orchestra 2014, agerar sångarna framför, och ibland mitt i, en animerad film som visar skogen och alla dess djur. Publiken får se ett sömlöst spel mellan teknik och sångare. Med på scenen är också hela GöteborgsOperans Orkester.

– Regissören Yuval Sharons version av den "Listiga lilla räven" är en fantasifull föreställning som på ett unikt sätt kombinerar scen, film och musik, och den har visats med stor framgång i USA och även i Wien. Solister, kör och orkester agerar och spelar på scenen samtidigt som de interagerar med filmprojektionen. Fabeln om djurens och människornas värld – såväl berättelsen om livets eviga återkomst – får ett nytt och mycket speciellt liv i den underbart poetiska och melankoliska musiken av Leoš Janáček, säger Henning Ruhe, som från och med den 1 januari 2020 är ny konstnärlig chef för opera/drama på GöteborgsOperan.

Handlingen i "Den listiga lilla räven" rör sig runt en rävhona som en skogvaktare stulit med sig hem till sin familj. Men familjen är elak, och räven tvingas försvara sig. Som straff blir hon bunden, något hon hämnas genom att bita ihjäl familjens hönor. I tumultet som följer lyckas räven fly tillbaka till sin skog. Där följer förföljelse, förälskelse, familjebildning och snöplig död. Allt i relation till skogvaktarens liv, som visserligen är längre än en rävs men som kan upplevas lika kort som en dagsländas. I Den listiga lilla räven (1924) finns Janáčeks mest fantasifulla och färgskimrande musik.

"Den listiga lilla räven".

Som skogvaktaren ”ärver” barytonen Åke Zetterström rollen från sin far Rune, som gjorde den på Stora Teatern i slutet på 1970-talet. I titelrollen Göteborgsdebuterar sopranen Magdalena Risberg. Mezzosopranen Matilda Paulsson som rävhannen börjar bli ett välbekant ansikte för Göteborgspubliken. Både Magdalena Risberg och Matilda Paulsson har gjort sina roller tidigare, då på Norrlandsoperan. Dirigent är Fredrik Burstedt.

Opera i tre akter av Leoš Janáček (1854–1928). Libretto av tonsättaren efter en tecknad serie och en kortroman av Rudolf Těsnohlídek och Stanislav Lolek. Svensk översättning Linda Mallik. Rekommenderas för alla från 9 år.

Nyinsatt opera med premiär 4 april 2020. 4 föreställningar t.o.m. 22 april. Sjungs på svenska. Textas på svenska och engelska. En produktion av The Cleveland Orchestra. Franz Welser-Möst, music director.

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen