Välkommen till ett tryggt besök.

Press

Publicerad 30 januari 2019

GöteborgsOperan nominerad i International Opera Awards 2019

GöteborgsOperan har nominerats i kategorin ”Opera Company” i prestigefulla International Opera Awards 2019 – som brukar kallas operavärldens Oscar. Dessutom är premiäraktuella Rodula Gaitanou nominerad i kategorin ”Director”.

– Att vara ett av sex operahus i världen som finns med på nomineringslistan är redan det värt att fira. På GöteborgsOperan är vi stolta över och kända för vår laganda och vårt ensemblearbete – att bli nominerad i kategorin ”Opera Company” känns därför helt rätt. Och att Rodula Gaitanou, som regisserade vår fantastiska uppsättning av "Ariadne på Naxos" förra säsongen och just nu arbetar hos oss, är nominerad som regissör och att Paolo Fantin, scenograf till vår operadubbel "Cavalleria rusticana & Pagliacci" finns på nomineringslistan gör vår glädje tredubbel! Nu väntar vi på att få veta vilka som vinner i april, säger Stephen Langridge, konstnärlig ledare för opera/drama på GöteborgsOperan.

International Opera Awards, som grundades 2012, är ett av världens mest prestigefyllda priser – att få ett brukar jämföras med att få operavärldens Oscar.

Stephen Langridge, konstnärlig ledare opera/drama och Rodula Gaitanou, regissör

GöteborgsOperan har nu nominerats i kategorin ”Opera Company” och i nomineringslistan återfinns hus som Deutsche Oper am Rhein, Houston Grand Opera, Opéra National de Paris, Opera Vlaanderen och Theater an der Wien.

GöteborgsOperan kan alltså dessutom glädja sig åt att regissören Rodula Gaitanou, som just nu är i slutspurten med att regissera nyppsättningen av "Cavalleria rusticana & Pagliacci" på Stora scenen (premiär 9 februari), är nominerad i kategorin ”regissör”. Under 2018 stod hon bakom en hyllad "Ariadne på Naxos" på GöteborgsOperan.

– Det är underbart att föräras med en så här fin nominering, som bygger på ett erkännande från bransch och kollegor. Jag är väldigt, väldigt glad, inte bara för egen del utan också över GöteborgsOperans nominering. Det är ett fantastiskt hus att arbeta i, både vad gäller kvaliteten i arbetet som utförs och på föreställningarna. En höjdpunkt för mig förra säsongen var att regissera "Ariadne på Naxos" här och det är ett nöje att nu vara tillbaka för att skapa något alldeles speciellt med "Cavalleria rusticana & Pagliacci", säger hon.

Dessutom är Paolo Fantin, som gjort scenografin till "Cavalleria rusticana & Pagliacci", nominerad i kategorin ”Designer” (scenografi).

GöteborgsOperan har tidigare (2016) varit nominerad i kategorin ”World Premiere” för urpremiären av operan "Notorious" 2015. 

Vinnarna av 2019 International Opera Awards tillkännages på prisceremonin måndag den 29 april på Sadler’s Wells i London.

Mer om International Opera Awards och hela nomineringslistan här

Kontakta oss

Christina Nilssons Gata, 411 04 Göteborg
Telefon (växel) 031–10 80 00
Biljettkassa och restaurang 031–13 13 00

Följ oss:

GöteborgsOperan – en del av En del av Västra Götalandsregionen